Tízezernél kevesebb használt autót hoztak be augusztusban Magyarországra, ezzel idén először esett a lélektani határ alá az A Datahouse adatai szerint a használtimport volumene 9701 volt, ami 11 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 10 901 darabtól. Az év első öt hónapjában pedig sok kocsit hoztak be, több mint 58 ezer használt személyautó áramlott az országba, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Júniustól azonban fordulat történt, a nyár kezdete óta a havi behozatali számok rendre elmaradnak az előző év értékeitől. Nyolc hónap adatai alapján a használtimport volumene már csupán 4,9 százalékkal áll a tavalyi szint felett.

20200419 Székesfehérvár Autókereskedés, használtautó, gépjármű.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az augusztusi visszaesést több tényező együttes hatása váltotta ki

– magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. 

Ebben a hónapban eleve minden évben érezhető néhány százalékos visszaesés a szabadságolási főszezon miatt. A szakértő szerint augusztusban emellett a bizonytalanság is sokakat visszatartott az autóvásárlástól: a rezsiköltségek sokak számára még ismeretlen mértékű emelkedése mellett a piac felett egyre határozottabban ott lebeg az üzemanyagár-támogatás közeljövőben bekövetkező kivezetésének lehetősége is, ami jelentősen meglódítaná az üzemeltetési költségeket.

Tovább rontják a használtautó-importőrök lehetőségeit az egyre feljebb kúszó hitelkamatok, illetve a tartósan 400 forint körül alakuló euróárfolyam is.

Ráadásul az új autók hiánya miatt a nyugati piacokon is jelentősen drágultak az elérhető használt járművek.

Javíthat ugyanakkor a helyzeten, hogy a márkakereskedőknél továbbra is hosszúk a várólisták, az előjegyzések zöme 2023-ra szól, nem egy esetben akár 12 hónapos határidőt tudnak csak vállalni egy-egy márka hazai képviseletei. Aki ennél gyorsabban szeretné lecserélni az autóját, továbbra is jobbára külföldön keres majd alternatív megoldást.

 

Az őszi hónapokban várhatóan ismét látunk majd 10 ezer feletti behozatali értékeket, ám a gazdasági kilátások további romlásával egyre nő a valószínűsége, hogy az év első felében látott felívelés ellenére az év egészében a tavalyi 132 ezres szint alatt marad a behozott használt autók száma

– tette hozzá Halász Bertalan.

A használtautó-import mennyisége az év eddigi nyolc hónapjában 89 471 volt, ami továbbra is 4,9 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 85 325 darabnál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 76 349 volt, ami 10,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 85 027-es értéktől.