Zöldmezős beruházással több tízmilliárd forintból épül a Magyar Posta központi csomagfeldolgozója Maglódon, az új üzemcsarnok 38 ezer négyzetméter alapterületű, több mint kétszer akkora, mint a fóti logisztikai üzem – áll a vállalat közleményében.

Magyar Posta
Fotó: Magyar Posta

A csarnokot 80 ezer négyzetméternyi külső burkolt terület és 140 ezer négyzetméternyi zöld terület veszi körül. Az üzem a mai modern elvárásoknak megfelelően, a postai igények alapján épül: két oldalán 84 darab dokkoló és 24 darab szintbeli ipari, valamint 2 extra kaput helyeznek el, amelyek a kézbesítőjárművek, illetve a szállító kamionok kezelését, a csomagok rakodását segítik majd. Az üzemben egy időben egyszere akár 120 darab kézbesítőjármű kezelhető,

a telephelyen mintegy 800 fő foglalkoztatását tervezi a Posta, számukra ideális munkakörülményeket biztosít az új épület.

A Magyar Posta MPL+ logisztikai fejlesztési programjának célja, hogy az évről évre növekvő csomagmennyiséget megfelelő minőségben, hatékonyan tudja feldolgozni és kézbesíteni. A jövő év októberére elkészülő ingatlan Magyarország legnagyobb automatizált csomagfeldolgozója lesz, a tervek szerint 4 fővárosi és 19 vidéki üzem működését fogja majd össze.

Fónagy János a Gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára az ünnepélyes alapkőletételi ünnepségen azt mondta: „a postai logisztikai infrastruktúra megújítását a kormány továbbra kiemelten fontosnak tartja, hiszen a tulajdonos elvárása, hogy az egyik legnagyobb szolgáltatóként és munkaadóként megfeleljen a mai kor követelményeknek és versenyképes vállalatként végezze feladatát a piacon.”

A most épülő üzembe automata csomagszortírozó rendszert is telepít a Magyar Posta, amelynek beüzemelése az ingatlan átadásával egy időben történik majd.

A szortírozó rendszer óránként akár 32 ezer darab csomag feldolgozására képes óránként.

A Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatója Simon Csilla az ünnepségen kiemelte: „a vállalat mindent megtesz azért, hogy – az egyetemes szolgáltatás magas színvonalú ellátása mellett – a csomaglogisztikai piacon is az ügyféligényeket lefedő, modern, minőségi szolgáltatásokat tudjon nyújtani országszerte. A korszerű logisztikai hálózattal megteremti annak az alapját, hogy a korábbiaknál hatékonyabb, gyorsabb, a piaci igényeket lefedő, minőségi csomagszolgáltatást tudjon nyújtani a jövőben is. A cél az, hogy a megújult logisztikai hálózattal továbbra is a legjobbak között legyünk ezen a versenypiacon.”

A Magyar Posta MPL+ programjában mintegy 50 milliárd forintból újítja meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát, automatizálja a működést, és informatikai megoldásokat épít be. 2023-ig országosan 23 depóból álló logisztikai hálózatot alakít ki (19 vidéki és 4 fővárosi üzemmel), amely a középtávon várhatóan megduplázódó csomagmennyiséget is képes lesz akár a kiugró időszakokban is rugalmasan kezelni.

2022 elejéig a tervezett 19 depóból már 10 megépült, további 6 építése pedig folyamatban van.