A magyar kormány a nyáron döntött arról , hogy az közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. A két energiaforrás esetében augusztustól az átlagfogyasztás fölötti mennyiséget a alapján számlázza a szolgáltató. A lakosság egy része szeptemberben már szembesült is a magasabb összegeket tartalmazó rezsiszámlákkal.

gázhasználat otthon rezsi 20220721 SzegedGázfogyasztás, rezsicsökkentés. Illusztráció.Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A rezsiszabályok módosítása után sokan kezdtek aggódni amiatt, hogy a családi költségvetésüket jelentősen megterheli majd a jóval magasabb rezsiszámla. A kormány szombati bejelentése után azonban egy csoport most fellélegezhet: a többgenerációs családok.

Az új bejelentés szerint ugyanis az együtt lakó többgenerációs családok – legfeljebb négy lakás esetén – nagyobb mennyiséget kapnak majd a rezsicsökkentett árból.

Ehhez mindössze jegyzői igazolásra van szükség az együttélés tényéről.