Csaknem egymillió gépjárműnek, köztük több mint félmillió személygépkocsinak esik még mindig január elsejére a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulója, esetükben a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az év végi váltási időszakban közel 100 ezer szerződésváltásra számít, és mintegy 10 százalékos átlagdíj-emelkedésre.

Pécs  Autó, autókereskedés, használt autó 20081030  Autó, autókereskedés, használt autó  Pásztor Éva  2:110   Credit Dunántúli Napló     Automatikusan generált description
Fotó: Pásztor Éva / Dunántúli Napló  

A szövetség hétfői tájékoztatásában felhívta a figyelmet, hogy az érintett 12 biztosító legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki tarifáit, ezzel megkezdődik az év végi kgfb-kampány. Az ügyfelek ezután tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben.

A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elsején éjfélig van lehetőség.

A FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke rámutatott: a kárkifizetések az idén is jelentősen, csaknem 20 százalékkal nőttek, emiatt a biztosítók nem kerülhetik el a díjemelést. Papp Lajos jelezte: arra számítanak, hogy a díjemelés mértéke a tavalyi díjakhoz képest átlagosan 10 százalék körüli lesz, és az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakul majd.

Az előző évek tapasztalatai alapján körülbelül 10 százaléknyian élnek a biztosításváltás lehetőségével, ennek alapján még a mostani kampányban is megközelítheti a 100 ezret a lecserélődő szerződések száma.

A közleményben kiemelték, hogy az év végi átlagdíj jelentősen elmarad az év más időszakaiban tapasztalható 48-49 ezer forintos átlagdíjtól.

Az eltérés elsődleges oka a járműpark speciális összetétele. Az év végi kampány ugyanis idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik, ezek jelentős része pedig a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik, és az üzemeltetők magasabb átlagéletkorához is kedvezőbb díjszorzók kapcsolódnak.

Biztosítók: növekvő díjbevétel, csökkenő nyereség

A biztosítási szektorban tovább nőttek a díjbevételek, ám idén az első hat hónapban a tavalyi első féléves nyereség csupán felét érték el – mondta Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke, a Generali Biztosító elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek.

Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31., de a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke szerint az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötését célszerű a meglévő szerződés felmondásával egyidejűleg intézni.

Az autósok 2010. január 1. előtt egységesen január 1-jei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást.

Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van a biztosítót váltani, 2010 óta tehát évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.

Egyre több a vadkár a magyar utakon, amit nem feltétlenül fedez a kötelező biztosítás

Majdnem 7500 nagyvadat ütöttek el 2021-ben Magyarországon, 17 százalékkal többet, mint a megelőző évben – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének közleményéből. A szervezet fokozott óvatosságra inti az autósokat, mivel az őszi párzási időszakban sok állat téved az utakra. Közleményükben az is olvasható, hogy a kötelező biztosítás nem feltétlenül véd az vadkárral szemben.