El kell dönteni, hogy mit akarunk, vannak, akik azt mondják, hogy a háborút meg kell nyerni, mások pedig azt mondják, mint a magyarok, hogy békét kell kötni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen a keletről jövő brutalitás, emlékeztetett rá, hogy 1956 után a mi Zelenszkijünket kivégezték. Ugyanakkor szerinte nem azért harcoltunk mi, magyarok ’56-ban, hogy legyőzzük a Szovjetuniót. 

A szabadságharc és a béketárgyalás nagyjából egy helyen van a gondolkodásunkban

– fogalmazott a kormányfő. Van egy béketábor Európában, Kissinger, a pápa és Habermas is ide tartozik, ahogy a republikánusok is. Tűzszünet kell – hangsúlyozta.

Budapest, 2022. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén.MTI/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Fél éve sürgetik a bizottságot, hogy tegyen le árcsökkentési javaslatot

A kormányfő szerint a szankciók nem gyakorolhatnak nagyobb hatást azokra, akik kivetették, mint akire tervezték. A világtörténelemben azok szoktak szankciókat kivetni, akik erőfölényben vannak – mondta –, de mi energia tekintetében nem tartozunk ide. Fél éve sürgetnek árcsökkentési javaslatot Brüsszeltől, de ezt nem tették meg.

Így csökkentenék Orbán javaslatai az európai rezsiköltségeket

Az európai energiaárak csökkentését célzó javaslatokat tett az uniós döntéshozóknak a magyar kormányfő áprilisi nemzetközi sajtótájékozóján. Orbán Viktor elmondta: könnyebbséget jelentene a piaci szereplőknek és a vásárlóknak, ha ideiglenesen felfüggesztenék a szén-dioxid-kvóta rendszerét, szétválasztanák a nagykereskedelmi villamos energia és a földgáz árát, illetve szüneteltetnék azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba.

 

Közös energiapiacon vagyunk, nincsenek magyar árak

Magyarország betűről betűre követi a szankciós javaslatokat, a Külügyminisztériumban alaposan megvizsgálják őket. Azon van a kormány, hogy minden szankció alól mentesítést kapjon Magyarország. A baj abból fakad, hogy közös energiapiacon vagyunk, mentesíthetjük magunkat ugyan a szankciók alól, de ha felmennek az árak, azok magukkal rántják az energiaárakat.

A megoldás az lenne, ha Európa elállna a szankciós politikától

– erre szerinte kevés esély van. Ugyanakkor hathavonta felül kell vizsgálni őket. 

Nő az elégedetlenség az unióban

A prágai csúcsról elmondta, hogy nő az elégedetlenség az uniós kormányfők körében. Többen a bizottság szemére vetették, hogy nem erről volt szó. 

Eközben ötször, tízszer olcsóbb az energia Amerikában, mint itt Európában, ezért szerinte az amerikaiaknak is fel kell tenni a kérdést, hogy ennek mi az oka. Ezen mi, európaiak csak veszíteni tudunk – tette hozzá.

Terrorcselekmény az Északi Áramlat felrobbantása

Az, hogy felrobbantottak egy gázvezetékeket, az súlyos dolog a miniszterelnök szerint. Ez egy terrorcselekmény, aki ebben benne volt, az terrorista állam – mondta. Ez nem a világ végén történt, az űrből folyamatosan követik azt a területet, szerinte nehezen hihető el, hogy a 21. században nem tudják megmondani, hogy ki hajtotta végre ezeket a cselekményeket. Ha valaki felrobbantja a Török Áramlatot, azt Magyarország terrorista államnak fogja elkönyvelni – tette hozzá.

Szankciós felárat fizetünk a boltokban

Ez egy szankciós amikor magasabb árat fizetünk a boltokban, akkor szankciós felárat fizetünk, mondta a kormányfő, hozzátéve, ha az EU belátná, hogy meg kell szüntetni őket, akkor bizonyos termék ára napokon belül a felére visszaesne. Szerinte nem a piac törvényszerűségei magyarázzák ezt az inflációt.

Ha a brüsszeli politikusok körültekintőbben jártak volna el, nem ennyi lenne az infláció

– állította a miniszterelnök, aki szerint 40-50 százalékban az energiaárak felelnek az inflációért. Mint mondta, látott már hasonlót, 1998-ban 10 százalék volt az infláció, 2010-ben pedig 5-6 százalék, tehát van tapasztalata ezen a téren a kormánynak. 

Jövő év végén újra egy számjegyű inflációt szeretne látni a kormányfő

A miniszterelnök kérte a jegybankot is, hogy jövő év végére a felére vigyék le az inflációt. Hangsúlyozta, hogy a magas árak ellen harcolni kell, mert tönkreteszi a családokat és a cégeket. Az infláció elleni küzdelem egy családvédelmi lépéssorozat – mondta. Jelezte, hogy vannak lehetőségei a kormánynak ebben a küzdelemben.

Az éves fogyasztás 48 százaléka van betárolva gázból

Európa egyre inkább két táborra szakad a miniszterelnök szerint. Az egyik folytatná a szankciókat, a másik táborhoz tartozik Magyarország, ugyanis mi „belegebedünk ebbe”. Eddig is kimaradtunk a szankciós politikából, ezért ezek közvetett módon érnek bennünket. 

Magyarország ma ott tart, hogy az éves fogyasztás 48 százaléka a tárolókban van, az első háromban vagyunk Európában az energiabiztonság terén.

A eredménye jól jön az uniós vitákban

A kormányfő szerint a szankciókat nem demokratikus úton vezették be, senkit nem kérdeztek meg róluk. Ugyanakkor még demokrácia van Európában, ezért meg kell kérdezni az embereket. Magyarországon szokás, hogy megtalálja a kormány az eszközét annak, hogy politikai egységet teremtsen bizonyos kérdésekben. Ez az uniós vitákban is jól jön a miniszterelnöknek.

A Frontex egy utazási ügynökség, lejjebb kell tolni a védelmi vonalakat

A határvédelmet a Frontex nem tudja megoldani, mondta a kormányfő, aki szerint a Frontex egy utazási ügynökség, emberségesen próbálják a kérdést rendezni, de szerinte ez nem megoldás. Magyarország majdnem 200 ezer határvédelmi átlépési kísérletet hiúsított meg, miközben 2000 embercsempészt fogtak el a magyar hatóságok. Szerinte nem a magyar–szerb határon kellene megállítani a migrációt, hanem a szerb–macedón határon, ez a kormányfő szerint Ausztria érdeke is. A védelmi vonalakat szeretnék lejjebb tolni, a következő tárgyalási forduló Belgrádban lesz – jelezte a kormányfő.

Meg kell akadályozni a szolidaritási mechanizmus bevezetését

A szolidaritási mechanizmus lányosan puhán hangzik – mondta Orbán Viktor. Szerinte ez azt jelenti, hogy szétosztják a migránsokat, miközben Magyarország százmilliárdokat költ határvédelemre. Meg kell akadályozni – hangsúlyozta a szétosztási mechanizmusról.