Nincs más hátra, mint előre, és ez most szó szerint így van, ugyanis tovább kell látni és lépni az energianyerő technológiai megoldásokon, és minden eszközzel az energiafelhasználás minimalizálását célozni. Energiához jutni ugyanis nehéz és költséges, tartós megoldás, ha olyan házat építünk, aminek eleve nagyon alacsony az energiaigénye – fogalmazott Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának elnöke a VG-nek.

Fotó: Arnold Molnar

Árnyékot vet a piacra a napelemes szabályok változtatása, mert újratervezésre kényszeríti az érdekelteket, de a legnagyobb probléma a kapkodás, alakuljon ki bármitől is, mert az nagy eséllyel rossz és drága lépésekhez vezet

 – szögezte le. Kárpáti József szerint a bizonytalanokra komoly veszélyt jelentenek a csábítóan olcsó ajánlatok, a 300 ezer forintos négyzetméteráron kivitelezett könnyűszerkezetes épületekből energiahatékony megoldást ígérő kivitelezők.

A szerencselovagoktól minden eszközzel igyekszik óvni a vevőket a szövetség, de sokan nagyon gyors megoldást akarnak, és csak az árat nézik, a minél olcsóbb ajánlatokat keresik. Pedig egyértelmű, hogy a hungarocellből és OSB-lapból épülő házakban nem lehet megtalálni a megoldást, anyagárban sem lehet 500 ezer forintos négyzetméterár alatt jó minőségű épületig eljutni. 

A minőségi védjegyes szerelt technológiás épületek négyzetméterenként átlagára 500 ezer forintnál kezdődik, ami a társasházépítések 1,5 millió forintos átlagnégyzetméterárához mérten egyáltalán nem tűnik soknak.

 (Értelemszerűen a családiház-építés árában nincs benne a telek ára, a társasházi árazásban viszont benne van a telekhányad.)

A napelemes szabályok változása újabb fordulatot hozhat a családi házak tervezésében. A MAKÉSZ elnöke elmondta, a közösségi erőművek, kiserőművek kialakítása lehet az első megoldás ott, ahol ezt elbírja a helyi hálózat. A tömeges betáplálás azonban európai szinten is nagy kihívás a hirtelen megnövekedett mennyiségtől terhelt helyi hálózatoknak. 

 

Tartós megoldásnak a szigetüzemmód bizonyulhat, amikor az épület hálózatoktól függetlenül a saját energiaellátását még tudja termelni, és semmilyen módon nem függ a közműszolgáltatóktól. Legfeljebb egy vészkapcsolóval csatlakozik a nagy rendszerekre, ahol éppen lehetséges és szükséges, de az önfenntartó háznak külső kapcsolatokra nincs szüksége. Ez okos tervezéssel lehetséges, amiben a természetes megoldások, mint a tájolás is benne van, de a ház nem nélkülözhet néhány drága eszközt és berendezést, mindenekelőtt a hő- és áramtároló akkumulátorokat. 

Az önfenntartó, szigetüzemmódú épületek ellenértéke 800 ezer forintos négyzetméterárról indul, ami még mindig messze van az új építésű társasházi lakások szintjétől, de az átlagvevőnek mégis megfizethetetlen.

 Jellemzően azért, mert ez nem a 80 négyzetméteres családi házak szintje, hanem 200 négyzetméteres léptékben tervezhető – jelezte.

A készházpiacot máris megreccsentette a magas hitelkamat, az és a munkahelyek elvesztésétől való félelem, ami az új megrendelések számát tizedeli. Az újonnan szerződők már csaknem kizárólag készpénzes vásárlók, akik befektetési céllal építkeznek. Egyelőre pánik nincs, két-három cég kivételével a többiek bizakodók, mert a következő bő fél évre vannak megrendeléseik, amivel túlélni remélik a legnehezebb hónapokat. Vannak viszont, akik hetek óta nem kötöttek új szerződéseket, és ez több mint aggasztó – tette hozzá Kárpáti József. 

Termográfiai fotók készülhetnek télen

Télen el kell végezni a felmérést, elkészíttetni a termográfiai fotókat, hogy kiderüljön, hol vannak a legnagyobb veszteségek, és épületenergetikussal, épületgépészeti szakemberrel megtervezni a javítás, az átalakítás módját – figyelmeztet a szakember. A tanácsa szerint fontos, hogy az érintettek ne kapkodjanak, inkább méréseket végeztessenek, tervezzenek, kalkuláljanak, majd utána döntsenek, hogy ne ablakon kidobott pénz legyen a felújítás. A kis méretű házaknál az energiaigény kialakításánál is a passzívháztervezés módszereit kell alkalmazni.