A pályázók elszámolási nehézségeire figyelemmel a kormány úgy döntött, hogy – átmenetileg – az eddigi 60-ról 30 százalékra mérsékli a 12 hónapon belül elszámolandó támogatási előleg mértékét bizonyos konstrukcióknál.

EU
Fotó: Mauro Bottaro / EC – Audiovisual Service

Ez azoknak 

a GINOP és GINOP Plusz keretében pályázó mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a projektjeit érinti,

amelyek feltételesen visszatérítendő támogatás formájában szereztek támogató döntést. A könnyítés mintegy másfél-kétezer kedvezményezettet érint – közölte az EU-s forrásokért felelős Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hivatala a VG-vel a már megjelent rendelet alapján.

Újabb segítség: kétezer milliárd forintból mentik meg a magyar gyárakat

A két részből álló program 2023. január 1-jén indul.

Hangsúlyozták, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy a járvány és az orosz–ukrán háború okozta kedvezőtlen gazdasági hatások következtében milyen nehézségekkel találják szembe magukat a pályázók. Az uniós forrásokat tartalmazó pályázatok elszámolási rendjét is annak érdekében módosította átmeneti jelleggel a kabinet, hogy a vállalkozások terheit a változó körülményekre tekintettel tovább csökkentse, és ezzel támogassa a folyamatos működésüket.

A tájékoztatás szerint az elsősorban a feldolgozóiparban tevékenykedő projektgazdák 210 milliárd forintnyi forrásáról van szó. 

A döntés előzménye az, hogy nagyon sok piaci szereplő tartott attól, a jelenlegi gazdasági helyzetben egy éven belül nem tud elszámolni a kapott támogatás hatvan százalékával, mert több beruházás megcsúszott és teljesíthetetlenné vált, illetve válhat.