Holnap 10:00-től kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra jelezte, a kormányzati tájékoztató követhető lesz az M1 műsorán és a Magyarország Kormánya Facebook-oldalon is.

Mindenki az új árstopokra vár

Az árstopok kiterjesztésének kérdése régóta lóg a levegőben, de másfél hete egészen konkrétan napirenden van, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a Kossuth rádióban, hogy a kormány kibővíti az árstopos termékek listáját. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap már arról beszélt, hogy erről napokon belül dönteni fognak. 

Ez akár már holnap is bekövetkezhet: a szerda ehhez minden szempontból ideális,

ugyanis a kormány jellemzően aznap ülésezik, ráadásul friss inflációs jelentés is érkezik az októberről. A bejelentés esélyét erősíti, hogy Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter az ATV Szigorlat című műsorában beszélt arról, hogy nagy valószínűséggel már szerdán döntés születhet arról, hogy mely termékek kerülhetnek be az árstopos élelmiszerek körébe.

Egyre szűkül a lista, milyen élelmiszer kaphat árstopot

Fő szabály szerint olyan termékek jöhetnek szóba, amelyek legalább 40 százalékkal drágultak, és előállíthatók Magyarországon. Csakhogy más szempontokra is tekintettel kell lenni. Így például hiába van az egekben a kenyér ára, az előállítási költségek elszállása miatt mégis megúszhatja a hatósági árat. 

A tojás, a vaj és a burgonya viszont felkészülhet

– derült ki Regős Gábornak, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjének az elemzéséből, amelyet a VG-nek készített.