A recessziót mindenképpen el kell kerülni, és az inflációt le kell szorítani, ez a magyar gazdaságpolitika jelenlegi alapvetése – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nagy Márton, MNB alelnök. Budapest, 2016.12.20. Vémi Zoltán/Világgazdaság  Nagy Márton, MNB alelnök. Budapest, 2016.12.20. Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárcavezető szerint az az év végére meghaladhatja a 25 százalékot, és onnan fordulhat lejjebb.

A lakossági árstopok jövőjét is az infláció határozza meg, így azok egyelőre maradnak. A pénzromlás kordában tartásában segítenek az élelmiszerárstopok, amelyeknek a köre hamarosan bővülhet. A miniszter szerint a napokban dönthet a kormány újabb hatósági áras termékkörökről. 

Olyan termékekről lehet szó, amelyek drágulása 40 százalék felett van, és itthon is előállíthatók.

Nagy Márton szóba hozta a diákhiteleket is, és bejelentette, hogy mivel a kamatemelkedés terhe egyre nagyobb lenne, ezért javasolni fogja, hogy a szabad felhasználású diákhitel jelenleg 4,9 százalékos kamatát januártól stoppolják le, mert különben jelentősen megdrágulhat.

Ezekre a termékekre terjesztheti ki az élelmiszerárstopot a kormány

Világosan látszik az infláció alakulásából, hogy mely élelmiszerek pörgetik leginkább a drágulást. Az intézkedés heteken belül élesedhet.

A Magyar Postát is felügyelő miniszter bejelentette azt is, hogy keddtől Balczó Barna lesz a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, rá vár a társaság átalakítása. A szakember az elmúlt hat évben a társaság felügyelőbizottsági elnöke és eddig az MFB Invest vezérigazgatója volt.

Tehetséges menedzser, sokat várok tőle, hogy ezeket az átmeneteket végigvigye

– mondta róla Nagy Márton, aki szerint azokat a postákat zárták be, ahol az ügyfélszám nagyon alacsony, ráadásul a vidéki bezárások csak átmenetiek a fűtési szezonban, tavasszal újra fogják nyitni őket.

Semmi sincs, ami megállítaná az élelmiszerek drágulását, újabb ársokk jöhetett októberben

Hónapról hónapra dönti az újabbnál újabb csúcsokat a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon, ami vélhetően októberben sem volt másképp: a VG elemzői konszenzusa szerint a múlt hónapban a 21 százalékot is elérhette az éves drágulás.