Mindenki idegesebb volt a szokásosnál, minden országban nő a feszültség, ami a brüsszeli tárgyalóasztalnál is érződött – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök úgy látja, a tűzszünet és a békemegállapodások melletti elköteleződés erősödik az európai országokban.

A józan ész előbb-utóbb teret nyer

– tette hozzá. Ukrajna támogatásáról elmondta, hogy a brüsszeli pénzek kaotikusak, senki ne vegye készpénznek őket. A miniszterelnök szerint három nagy terhe van ennek a háborúnak, az egyik a fegyverkezés, ami az unió költségvetéséből történik, és 9 milliárd euró körüli pénz, a másik Ukrajna újjáépítéséről szól, viszont ez komoly teher lesz és óriási költségeket emészt fel. A harmadik pedig északkeleti szomszédunk működtetéséről szól, mivel szerinte Ukrajna működésképtelen ország, ezért támogatni kell. Ez az összeg havonta 5 milliárd euró lenne, ám a kormányfő szerint kérdés, hogy ki fogja odaadni ezt a pénzt.

Budapest, 2022. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén.MTI/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Az energia kapcsán azt mondta, kérdés, hogy van-e elég, jelenleg ugyanis kevesebb érkezik Európában, amint amit elfogyaszt. Ezért merült fel, hogy hozzunk máshonnan gázt, így jött képbe Amerika, viszont ennek fizikai akadályai vannak.

A kormányfő szerint mindenki megpróbálja kihasználni Európa szorult helyzetét.

Szerinte egyetlen megoldás van erre a helyzetre, hogy minél több forrásból hozzunk be energiát. Orbán Viktor szerint átmeneti nyugalom van a gázpiacokon, de ahogy elfogy a tárolókban, megint felmegy az ára.

Magyarország olyan szerződéseket kötött, amelyek garantálják, hogy az ország gázszállítása rendben legyen

– mondta, hozzátéve, nem engedjük, hogy olyan helyzet álljon elő, mint az Északi Áramlat esetén, amit felrobbantottak. Erről a szerbekkel is megállapodtak. 

Orbán Viktor szerint Magyarország a saját helyzetét úgy ítéli meg, hogy ha ügyesebb a gázbeszerzés terén, akkor ezen ne változtasson. Ezért nem támogatják az ársapkát a gáz árára. Viszont egy közös piacon vagyunk, ha Nyugaton romlik a helyzet, annak mi is az elszenvedői vagyunk. 

A kormányfő szerint mi estünk bele abba a gödörbe, amit az oroszoknak ástunk. Úgy vélte, hogy sok érdek jelenik meg, és mindegyik országban a viták mögött ott vannak a pénzügyi spekulánsok, akik azt gondolják, hogy ezen nyerhetnek. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a hangulat ködös, rosszkedvű.

Elmondta, hogy mindig sikerült elérnünk, hogy a gázbeszerzés önkéntes legyen. Ha kötelező lenne, akkor Magyarország hiába töltötte fel a tárolóit, azok az országok, amelyek támogatták a szankciókat, és erre nem volt képesek, azokat kellene segíteni. Közös lónak túros a háta – fogalmazott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mindig gyanakvónak kell lenni, amikor újabb és újabb javaslatok kerülnek elő, mivel ezek mögött valamelyik tagállami érdek sejlik fel. 

A szankciókról elmondta, hogy azok az élelmiszerárakban is megjelennek. Ha nem lennének retorziók, az legalább a felére csökkenne. Mindenki veszélyben van, mondta, ezért mindent meg kell tenni a pénzromlás csökkentése érdekében.

2023 végére el kell érni, hogy Magyarországon egy számjegyű legyen az infláció

– ismételte meg korábbi kijelentését. 

Jelezte továbbá, hogy a kormány újabb élelmiszerekre tervezi kiterjeszteni az árstopot.

Ezenfelül a vállalatokat is támogatnia kell a kabinetnek. Emlékeztetett arra, hogy a kamatstop terhét a bankok fogják viselni. Szerinte vannak olyan krízishelyzetek, amikor a nagy baj elkerülése érdekében be kell avatkozni a gazdaság működésébe. A kormánynak elsősorban a kkv-kat kell segítenie, de ez nem jelenti azt, hogy a nagy cégeket nem szükséges támogatni, ezért indítják el a gyármentő programot 150 milliárd forintból.

Minden fiókban 

– válaszolta röviden az interjú végén a kormányfő, hogy vannak-e tervek, amelyek a munkahelyek megvédését célozzák.