Magyar gazdaság

Az átlagfogyasztás felett sem drágul a gáz és az áram januártól

A kormány a jövő év elején is fenntartja a rezsicsökkentést – jelentette be az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba elmondta, hogy a családok januártól is a rezsicsökkentett árat fizethetik az áramért, valamint a gázért, illetve azt is hozzátette, hogy a rezsicsökkentett szint felett sem változik az energia ára.

Magyarországon az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg – olvasható az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleményében. A MEKH döntése szerint ebben a körben 2023 elejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni. A lakossági felhasználók tehát továbbra is a már megszokott ellenértékekkel találkoznak majd az új évben, az átlagfogyasztás alatt és felett sem lesz változás. A döntés a társasházakat vagy többgenerációs családi házakat, az állami és önkormányzati bérlakásokat is érinti – tájékoztatott a tárcavezető.

Modern,Digital,Programmable,Thermostat,-,3d,Render
Fotó: Sashkin

A miniszter hangsúlyozta: 

az európai felhasználók közül a magyarok kapják a legolcsóbban a földgázt, és a második legkedvezőbb árat fizetik az áramért. 

Hozzátette, hogy csak a szerbiai fogyasztóknak kerül kevesebbe a két legfontosabb energiahordozó.

Féléves mélypontra esett a gázár

Az orosz szállítások stabilak, az LNG-kínálat bőséges, a tél pedig egyelőre enyhe.

Emlékeztetett arra, hogy 

az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. 

Tehát 2023 elején az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos ellenértékekkel számolhatnak. Hozzátette: januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

 

áram földgáz energia
Kapcsolódó cikkek