BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kocsis Máté megerősítette a VG információit: a jegybank tényleg meg akarta hosszabbítani az elnök mandátumát

Megerősítette a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a Világgazdaság információját. Kocsis Máté kérdésünkre azt közölte: a jegybank részéről több verzióban is felmerült az elnök – aki jelenleg Matolcsy György – mandátumának meghosszabbítása. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja azonban nem akarta átírni a jegybank kedvéért az alkotmányos szabályokat.

A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG oldalon megjelent azon sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól – olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet a jegybank a Világgazdaság cikke után adott közre.

20220425 BudapestOrszággyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalásfotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője 20220425 Budapest
Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalás
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet
képen: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Délelőtti írásunkban arról az értesülésünkről számoltunk be, amely szerint a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok azonban ezt elutasították, s információink szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

A jegybank kategorikus cáfolata után érte el a Világgazdaság a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjét, Kocsis Mátét, aki kérdésünkre tisztázta a helyzetet. Úgy fogalmazott:

„Az tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban. De a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni.”

Érdemes itt felidézni a jogszabályokat. Ezek szerint az MNB elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. Egy személy legfeljebb két alkalommal lehet a jegybank elnöke. Matolcsy György 2013 márciusa óta vezeti a MNB-t, újabb hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg a honi gazdaság és pénzügyek szempontjából kulcsfontosságú szervezet élén. Megbízatása így 2025-ben jár le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.