Egészen új megvilágításba helyezi Matolcsy György jegybankelnök hétfői szavait a Világgazdaság információja. Lapunk úgy tudja: a kormánypárt egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy nemrég megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felsővezetése. Azt kérték tőle: a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget. Így ezekből semmi nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van. Információink szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek.

MATOLCSY György, Szeged, 2022. szeptember 22.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.MTI/Rosta Tibor Szeged, 2022. szeptember 22.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Merthogy Matolcsy György erős állításokat fogalmazott meg a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. A jegybank vezetője – sajtóbeszámolók szerint – például úgy fogalmazott: „Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”. Hozzátette azt is, hogy „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”, majd konkretizálta, ki okozta a gondokat: „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”.

Máris reagált Varga Mihály Matolcsy kritikájára

A pénzügyminiszter szerint a válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a (a harmadik negyedévben 4,1 százalék, amely a hetedik legmagasabb mérték az unióban), valamint a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). Hangsúlyozta, hogy lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.

Érdemes visszatérni arra a felvetésre, ami a frakcióhoz érkezett az MNB-től. A jegybanktörvény szerint a szervezet elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. Egy személy – áll a jogszabályban – legfeljebb két alkalommal lehet a jegybank elnöke. Matolcsy György 2013 márciusa óta vezeti a MNB-t, újabb hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg a honi gazdaság és pénzügyek szempontjából kulcsfontosságú szervezet élén. Megbízatása így 2025-ben jár le.

A jegybanki javaslat szerint ezután minimum újabb hat évig, tehát 2031-ig, vagy még tovább, élete végéig lehetett volna Matolcsy György az MNB elnöke. Matolcsy most 67 éves, vagyis az ötlet megvalósítása esetén akár évtizedekig is vezethetné a szervezetet.

Információnk megerősítéséért megkerestük Kocsis Máté frakcióvezetőt. Amint válaszai megérkeznek, mondandóját azonnal közre adjuk.

Az MNB tagad

A Magyar Nemzeti Bank közleményben tudatta, határozottan cáfolja a Világgazdaságban megjelent azon "sajtópletykákat", amelyek szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. 

Matolcsy György teljes beszédét a gazdasági bizottság ülésén az alábbi videóban hallgathatják meg.