BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a kormány az építési beruházásokról – Lázár János fontos feladatot kapott

Eldőlt, hogy a háború okozta drágulás mekkora részét vállalja át az állam a nyertes ajánlattevőktől.

Kormányrendelet jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának kezdeményezéséről.

Lázár János, beruházás
Fotó: Lázár János / Facebook

Ebben a kormány egyrészt rögzíti, hogy az adott építési beruházásnál milyen költségnövekmény tartozik a rendes üzleti kockázat körébe. A definíció szerint az minősül ilyennek, amelynek a mértéke nem haladja meg a szerződés teljesítése során felhasznált, az orosz–ukrán háború okozta áremelkedéssel érintett építőanyagok és építőipari termékek piaci áremelkedésének azon együttes mértékét, amellyel az ajánlattevő a szerződéses összeg egésze tekintetében a szerződés megkötésekor számolhatott.

A megemelkedett árú építőanyagok és termékek listáját az építésgazdaságért felelős miniszter, vagyis Lázár János rendeletben teszi közzé. Sőt, a rendes üzleti kockázat körébe tartozó költségnövekedés mértékéről és az  áremelkedéssel érintett építőanyagok és termékek költségének mértékéről szakvéleményt is ad.

A rendelet azt is kimondja, hogy a 2022. február 24-ig megkötött építési beruházási tárgyú szerződés esetén a megbízott fél kezdeményezheti a szerződés módosítását – a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó költségnövekmény esetén –, ha a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása még nem történt meg.

Azt is meghatározták, hogy nem minősül indokolatlan kockázatátvállalásnak az ajánlatkérő részéről, ha a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó költségnövekedés legfeljebb 50 százalékát – az eredeti szerződéses érték 15 százalékát nem meghaladó összeg erejéig – átvállalja. Ennek a megfizetése a nyertes ajánlattevő részére 

  • a 2024. június 30. előtti teljesítési véghatáridejű szerződések esetében egy alkalommal, a  végszámla kiállításakor van lehetőség,
  • a 2024. július 1. utáni teljesítési véghatáridejű szerződések esetén egy részszámlában és a végszámlában van lehetőség, amely esetben a részszámla kiállításának feltétele a  kivitelezési munkák legalább 50 százalékos teljesítési készültsége.

Fontos, hogy a rendelet a hatálybalépését (ez január 25.) megelőzően megkötött szerződésekre is alkalmazható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.