A legmagasabb bérigényük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) végzett hallgatóknak van, ha nem csak a frissen végzetteket vették bele a kutatásba. A BME-s diplomával rendelkezők átlagosan havi nettó 504 ezer forintos fizetést kérnek. Ez 3 százalékos növekedés a fél évvel ezelőtti szinthez képest. A második legmagasabb bérigénye a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatóinak van, akik átlag havi nettó 466 ezer forintért mennének el dolgozni. A dobogó alsó fokán az Óbudai Egyetemen végzettek állnak nettó 463 ezer forintos fizetési elvárással.

Four men sat at table, one in red suit, friss, diplomás, álláskereső, állásinterjú
Fotó: Peter Cade

Az inflációval párhuzamosan érthetően a munkavállalók fizetési igénye is emelkedett, viszont a magyarországi cégeknél jellemző bérkorrekciókhoz képest jóval alacsonyabb mértékben. Az őszi HR Körkép kutatásunkból kiderült, hogy a magyarországi munkáltatók 66 százalékánál volt bérkorrekció 2022-ben, és 58 százalékuk tervezte 2023-ban is a fizetések emelését

– erről a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója, Tüzes Imre beszélt. Hozzátette, hogy az esetek háromnegyedében legalább 10 százalékos bérfejlesztés történt, a diplomások fizetési igényei viszont átlagosan ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek.

Fogynak az üres álláshelyek, egyre nehezebb lesz munkát találni

Az ország minden vármegyéjében nőtt a meghirdetett állásokra leadott jelentkezések száma – írta meg a Profession.hu. Az előző év azonos időszakához képest 34 százalékos volt a növekedés a jelentkezésekben, viszont az álláshirdetések száma 17 százalékkal csökkent.

A diplomás pályakezdők átlagosan havi nettó 263–347 ezer forint közötti fizetést kérnek. Ez az elvárás a legalább tízévnyi szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók esetében havi átlag 413–591 ezer forint.

A portál felmérése szerint az elmúlt fél évben a diplomás álláskeresők legnagyobb arányban az adminisztrátori és a dokumentumkezelői kategóriákban feladott álláshirdetésekre jelentkeztek. Ez alól kivételt képeznek a BME-s hallgatók, akiknél a projektmenedzseri pozíciók voltak a legnépszerűbbek.