A Profession.hu közleményében azt írja, hogy a honlapján 13 százalékkal nőtt az álláskeresők száma 2022 végére az egy évvel korábbihoz képest. Az egy álláshirdetésre leadott jelentkezések aránya 34 százalékkal nőtt, miközben 17 százalékkal kevesebb hirdetést adtak fel a munkáltatók.

Fotó:  Kallus György / Világgazdaság

A tavalyi év első felében jelentős munkaerőhiány és intenzív toborzás jellemezte a magyar munkaerőpiacot, majd a második fél évre ez a helyzet enyhült. Ősszel mérséklődött a betöltésre váró pozíciók száma, miközben megélénkült a munkavállalók álláskeresési üteme

– mondta a Profession marketingigazgatója. Varga Balázs hozzátette, vannak még szektorok, ahol munkaerőhiány tapasztalható, de összességében a munkakeresők közötti verseny válik egyre jellemzőbbé.

Itt az újabb megoldás a munkaerőhiány enyhítésére

Miközben a munkát elvégzőket jutalmazzák, kizáráshoz vezethet, ha valaki nem jelenik meg az adott helyen a megbeszélt időpontban.

Heves, Fejér, Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több állást hirdettek meg, mint 2021 utolsó negyedévében, az ország többi területén azonban csökkent a toborzás volumene. A leginkább Zala és Nógrád vármegyében szűkültek a lehetőségek. Előbbinél 39, utóbbinál 34 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg. Budapesten ez az arány 22 százalék.

A Profession számai szerint a cégek cégvezetői és menedzseri pozíciókra kerestek több embert, illetve mérnökből kellene több a vállalkozásoknál. Minden más területre kevesebb a hirdetés, különösen az IT-programozás (39 százalék) és a vendéglátás (34) ágazatban keresnek kevesebb alkalmazottat.

A vendéglátósok lehetőségei csökkentek leginkább

Az előző év azonos időszakához képest Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2022 utolsó három hónapjában a mérnöko, az IT-programozás, -fejlesztés és a marketing-, média-, PR-területen meghirdetett állások száma nőtt a legjobban, míg a bank, fizikai munka és a vendéglátás csökkent. Komárom-Esztergomban az IT-szakemberek toborzása emelkedett a leglátványosabban (133 százalék), a vendéglátósoké pedig több mint a felére esett. Győr-Moson-Sopron területén 60 százalékkal több embert keresnek ügyfélszolgálatra, mint 2021-ben év végén és 30 százalékkal több a mérnököknek szóló álláshirdetés. A vendéglátósok mellett a HR-esek keresése jelentősen lassult e térségben.

Fejér vármegyében látványos az IT-szakemberek iránti kereslet csökkenése, pedig nyár végén és ősz elején ez a szakma volt a leginkább növekvő. Emellett a vendéglátás és az építőipar kategóriában tapasztalható nagyobb mértékű csökkenés. A szakmunka, a fizikai, a segéd és betanított munka, valamint az ügyfélszolgálat álláshirdetési számai emelkedtek, a többi területen elmaradt a toborzás intenzitása az előző év azonos időszakához késpest. Veszprém vármegyében az egészségügyi, banki és pénzügyi területeken emelkedett elsődlegesen a munkaerő-keresés volumene, a marketingé, az oktatásé, a vendéglátásé és az értékesítésé pedig alábbhagyott.