Magyar gazdaság

Kormányrendelet: rögzített áron juthat földgázhoz számos intézmény

A kormány lehetőséget ad a földgázt nem fix hirdetményi áron vásárló, a többi közt állami és önkormányzati intézmények számára, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron szerezzék be a működésükhöz szükséges földgázt a kereskedőjüktől.

Az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a szankciós hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A kormány a rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb gáz- és második legolcsóbb áramárait biztosítja a magyar családoknak. Intézkedéseivel a nem lakossági felhasználók költségeit is igyekszik megfizethető szinten tartani a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalanságának biztosítása érdekében.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A friss kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel 

költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak élhetnek. 

A fixált árakra átállni kívánóknak nyilatkozniuk kell a földgázkereskedőjüknek arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe veszik a módosított elszámolást. A nyilatkozatot az intézmény földgázkereskedője által e célra biztosított elektronikus felületen lehet benyújtani öt munkanapon keresztül, 2023. január 27-én éjfélig. A határidő jogvesztő, és csak a kereskedő elektronikus felületén keresztül hiánytalanul beküldött nyilatkozat érvényes. A rendeletben rögzített módszertan alapján számított árról a földgázszolgáltató két héten belül e-mailben tájékoztatja ügyfeleit.

Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. esetében mintegy 900 üzleti partner tehet eleget a jogszabályi kritériumoknak. 

Elsősorban az Európában betárolt jelentős készleteknek köszönhetően a nemzetközi gázárak a korábbiaknál kedvezőbben alakulnak, de a további kilátásokat változatlanul rengeteg bizonytalanság övezi. Az Energiaügyi Minisztérium kiemelt célja az ellátásbiztonság feltételeinek megteremtése mellett a magyar felhasználók – családok, vállalkozások és intézmények – rezsiterheinek féken tartása.

 

földgáz energia rezsi
Kapcsolódó cikkek