Elképesztő ütemben drágulnak Magyarországon a temetkezések. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, tegnapi inflációs adatai szerint egy koporsós temetés átlagára megközelítette a 350 ezer forintot, 348 310 forint volt az átlagár decemberben. Ez az összeg egy évvel ezelőtt még 299 430 forint volt, 2018 januárjában pedig 214 ezer forint, azaz alig egy év alatt 49 ezer forinttal, azaz 16 százalékkal, öt év alatt pedig 134 ezer forinttal nőtt, ez több mint 60 százalékos emelkedés. Márpedig a temetés éppen nem az a szolgáltatás, amelyen spórolni lehet, a gyászolók kényszerhelyzetben vannak, muszáj kifizetniük az egyre drágább szertartásokat, ha szeretnék megadni a végtisztességet szeretteiknek.  

Coffin,During,The,Funeral,Ceremony Coffin during the funeral ceremony, koporsó, coffin, funeral, temetés, gyász, búcsú
Fotó: Shutterstock

Az egyetlen opció, ami mérlegelendő, hogy a KSH adatai szerint a hamvasztásos temetések olcsóbbak. A hamvasztás mindig is kevesebbe került, de mostanra jelentősen szétnyílt az olló a kétféle szertartás ára között. A legfrissebb adatok szerint egy hamvasztásos temetés 248 ezer forintba kerül mindennel együtt, ez százezerrel olcsóbb, mint a koporsós. Egy éve, 2021 decemberében 215 ezer forint volt, vagyis 15 százalékkal emelkedtek a költségek. Az öt évvel ezelőtti árakkal összehasonlítva a hamvasztás mintegy 58 százalékkal drágult, azaz mindkét esetben csak egy kicsivel kevesebbel, mint a koporsós. Nem csoda, hogy a nagyobb városokban ötből négy temetés már hamvasztással történik.  

Drágult a fa és a bérek is emelkedtek

A temetések drágulása mögött több tényező áll. Egyrészt – ahogyan Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke kifejtette korábban a Világgazdaságnak – a fa piaci árának emelkedése és az ágazatban dolgozók béremelkedése is beleszámít. Ráadásul a szakmában dolgozók komoly utánpótlási gondokkal küzdenek, így még inkább próbálják fizetésemelésekkel megtartani a dolgozókat.  

A,Metal,Urn,With,Ashes,Of,A,Dead,Person,On, urna,
Fotó: Anze Furlan

Nem lesznek olcsóbbak a temetések

Szintén nagyot dobott az árakon az energiaköltségek emelkedése, az üzemanyag és a gáz ellenértékének változása egyaránt felfelé nyomja az árakat. A Világgazdaság korábbi előrejelzése szerint az energiaköltségek emelkedése miatt év elején biztosan nőnek a hamvasztásos temetkezési árak, ugyanis a temetkezési szolgáltatók telephely-üzemeltetési költségeit is növeli a gázár alakulása, bár igaz, hogy sok cég korábban áttért valamilyen alternatív energiaforrásra.  

Temetési szolgáltatások átlagára Magyarországon