Közélet

Jelentősen megemelkedhetnek az itthoni temetkezési költségek

A temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői egyeztetésbe kezdtek.

A kegyeleti magánvállalkozások és önkormányzati cégek egyre nehezebb helyzetben vannak. Az ársapkás 480 forint üzemanyagár helyett kereskedelmi árat kell fizetniük, ami a gázolaj esetében 730 forint körül mozog. Az energiaszektor bizonytalanságai, a hamvasztásos temetkezés gázköltségei miatt is aggódnak a szektor vállalkozásai, ugyanis aki nem kötött hosszú távú szerződést az energiaszolgáltatóval, az a megugró árat lesz kénytelen fizetni.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2018-tól mostanáig stabilan emelkedett a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások ára (a hivatal adatai szerint 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba).

Ez a helyzet azonban gyorsan változhat, ugyanis Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke az RTL-nek azt mondta, hogy

a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig nagyobb áremelések várhatók.

Palkovics elmondta, azt szeretnék elérni, hogy 

legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a kkv-knak abba a körébe, amely kormányzati segítséget kap, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást. 

„Örülnénk, ha nem csak félévente tudnánk árat korrigálni, és az is segítene a szektoron, ha a krematóriumokat is bevennék az államilag támogatott energiaintenzív ágazatok körébe. Minderről az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület már befejezte az egyeztetést, a héten fordulunk a minisztériumhoz ezzel a kezdeményezésünkkel” – mondta az RTL-nek Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja.

 

temetkezés szolgáltatás
Kapcsolódó cikkek