Töretlen az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) népszerűsége a gazdálkodók és az élelmiszeripari vállalkozások körében. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint az előző évek tendenciájának megfelelően 2022 harmadik negyedévében tovább nőtt a mezőgazdasági vállalkozások ASZK-folyószámlahitel keretében benyújtott hiteligénye, azonban a növekedés üteme az előző év azonos időszakához képest lassult. 

A szerződések száma 3 százalékkal 31 752 darabra, a leszerződött összeg 3,6 százalékkal 432,1 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Petróczki Tamás gazdasága Penészlek aszály csapadékhiány tehén szarvasmarha tartás nehézségei mezőgazdaság agrárium állattartás gémeskút  2022 08 18
A legtöbb folyószámlahitellel a családi gazdaságok és az egyéni termelők rendelkeznek. 
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A Széchenyi-kártya program 2011-től érhető el az agrárvállalkozások számára, a célja pedig az, hogy stabilabbá tegye a magyar agrárium rövid távú finanszírozását. Az Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel a mikro-, kis- és középvállalkozások, az őstermelők, valamint az őstermelők családi gazdaságai átmeneti likviditási problémáinak áthidalásához, váratlan kiadásaik fedezéséhez járul hozzá. Az elérhető hitelkeret összege – 2020. május 15-től – 200 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb három év lehet. A hitelkeret további előnye, hogy – 50 millió forint alatt – tárgyi biztosítékra sincs szükség, a gazdálkodók gyors és egyszerűsített hitelbírálat mellett juhtatnak hozzá a kedvezményes finanszírozáshoz.

Ebből is adódik, hogy a legtöbb folyószámlahitellel az egyéni gazdaságok rendelkeznek, a családi gazdaságok és vállalkozók részére eddig mintegy 117,9 milliárd forintot folyósítottak a bankok ebben a programban, míg a mezőgazdasággal foglalkozó társas vállalkozások ASZK-folyószámlahitel-állománya közel 57 milliárd forint volt a múlt év harmadik negyedének végén.

A mezőgazdasághoz hasonló arányban nőtt az élelmiszeripar szereplői által igényelt folyószámlahitel nagysága is. A teljes hitelállomány egy év alatt 3,4 százalékkal bővült. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások által felvett folyószámlahitel összege a múlt év harmadik negyedévének végén elérte a 36,6 milliárd forintot. A mezőgazdasági termelőkkel ellentétben ebben az ágazatban a legtöbb hitelt a társas vállalkozások vették fel, ezen belül is a mikrovállalkozások.

Az elmúlt években az Agrár Széchenyi-kártya programban a szabadon felhasználható folyószámlahitel mellett több termék közül is választhattak a gazdálkodók. 

A programot működtető KAVOSZ Zrt. az agrárvállalkozások számára beruházási hitelcélok megvalósításához, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz-beszerzéshez az Agrár Széchenyi Beruházási GO! konstrukcióval nyújtott segítséget. Az államilag támogatott, fix kamatozású konstrukcióban  akár 1 milliárd forint hitelösszeg is igényelhető volt, legfeljebb tízéves futamidőre. 

Ezzel a lehetőséggel 2022. május 20-ig élhettek a gazdák, ezt követte az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max konstrukció. Ez a finanszírozási forma kiemelt mértékű állami kamat-, kezelésiköltség- és kezességidíj-támogatás mellett csökkenti a vállalkozások által fizetendő hiteldíjat, és akár 400 millió forint hitelösszeg is igényelhető, maximum tízéves futamidőre. 

Az Agrár Széchenyi Beruházási hitel keretében a mezőgazdaságban tevékenykedők 43,5 milliárd forintnyi hitelt vettek fel, az ügyletek száma pedig meghaladta az 1180-at. Az élelmiszeripar szereplői is élhettek a kedvezményes beruházási hitel lehetőségével. Az AKI adatai szerint 2022 szeptemberének végéig a konstrukció mintegy 3,3 milliárd forinttal járult hozzá az élelmiszeripari beruházások megvalósulásához.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld)