A stabilitást erősítő intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság idén elkerülheti a visszaesést, jövőre pedig ismét 4 százalék felett növekedhet – mondta Varga Mihály a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), valamint a Nemzeti Fórum Egyesület által szervezett rendezvényen. A pénzügyminiszter kiemelte: a veszélyes nemzetközi környezet és a szankciók káros hatásai már a hitelminősítői besorolásokban is megjelennek, ugyanakkor Magyarországot még mindig két osztályzattal magasabbra sorolják, mint az elmúlt évtized elején.

Varga Mihály
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A növekedéshez alapot ad, hogy a járvány hullámaival, az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság – jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a legfrissebb adatok szerint 2022-ben a foglalkoztatottak átlagos létszáma megközelítette a 4,7 milliót, ami 60 ezerrel több, mint 2021-ben. A pénzügyminiszter kiemelte: a munkaerőpiacot támogatják a kormány munkahelyek megőrzését, valamint újak létrehozását ösztönző intézkedései. Ennek is köszönhető, hogy a munkanélküliségi ráta továbbra is 4 százalék alatti. A GDP-bővülést húzhatja emellett az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is – fejtette ki.

Elemzés a döntés után: a Standard & Poor’s leminősítése ellenére stabil a magyar gazdaság helyzete

A rekordfoglalkoztatottság, a magas devizatartalék és az államadósság folyamatos mérséklődése is azt mutatja, hogy stabilak a magyar gazdaság fundamentumai, még akkor is, ha épp leminősítette Magyarország adósságbesorolását a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet.

A tárcavezető rámutatott:

a kormány 2022 májusától folyamatosan stabilizációs intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy csökkenő pályán tartsa az államadósságot és a költségvetési hiányt.

Ezeknek köszönhetően teljesült a 2022. évi hiánycél, míg az államadósságot nagyobb ütemben csökkentettük a vártnál – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. A kormány idén is folytatta az államadósság előtörlesztését: a sikeres kötvénykibocsátás után, januárban 370 milliárd forintnyi adósságot törlesztett elő Magyarország. A lépéssel javult az államadósság futamideje és erősödött Magyarország pénzügyi stabilitása.