Leminősítette Magyarországot a Standard and Poor’s, az eddigi BBB kategóriából BBB– kategóriába vágta vissza hazánk adósságbesorolását, amivel továbbra is befektetésre ajánlott osztályzatot tart érvényben – derült ki a hitelminősítő intézet péntek esti tőzsdezárást követően kiadott közleményéből.

In this photo illustration, Standard & Poor's (S&P) logo is
Fotó: SOPA Images

Egy héttel korábban a londoni székhelyű Fitch megerősítette hazánk államadósság-besorolását, viszont a kilátásokat rontotta, mivel úgy látták, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság az uniós forrásokkal kapcsolatban.

A mostani döntés azért is meglepetés, mert a S&P vezető magyarországi elemzője októberi látogatásán azt mondta, egy kisebb forrásmegvonás még elbírhatja a jelenlegi, BBB osztályzatot. 

A Standard & Poor’s már tavaly augusztusban lerontotta stabil kilátást negatívra, amit akkor a kormányzati és jegybanki megszorításokkal, az uniós megállapodás hiányával, a kiugróan magas inflációval, valamint az orosz energiának való magas kitettséggel indokolt. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője lapunknak korábban azzal számolt, hogy S&P legfeljebb figyelmeztet a fennálló kockázatokra, de a leminősítéssel kivár az új határidő miatt. 

A döntés indoklásában azt írják, a stabil kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság elkerüli a nagyobb gazdasági visszaesést a következő két évben, és az orosz–ukrán háború közvetett hatásait is átvészeli, a költségvetési és a monetáris politika rugalmasságát érintő kihívások ellenére. Ezért arra számítanak, hogy a kormány a következő években fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt. Alapfeltevésük, hogy az orosz gáz beáramlása általában zavartalanul folytatódik, és hogy a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret és a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz (RRF) körében rendelkezésre álló uniós forrásokat nem csökkentik jelentősen, hanem csak késleltetik.

Abban az esetben minősítik fel hazánkat, ha az ikerdeficit a vártnál gyorsabban csökken, vagy ha a gazdaság erősebb és korábbi fellendülést mutat. Ez akkor történne meg, ha a külső nyomás kezelhető marad a következő két évben, beleértve a magyar energiaimportot is. 

Elemzés a döntés után: a Standard & Poor’s leminősítése ellenére stabil a magyar gazdaság helyzete

A rekordfoglalkoztatottság, a magas devizatartalék és az államadósság folyamatos mérséklődése is azt mutatja, hogy stabilak a magyar gazdaság fundamentumai, még akkor is, ha épp leminősítette Magyarország adósságbesorolását a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet.