A fővárosnak kiemelkedő bevételi lehetőségei vannak, ezért a szegényebb településeket is képes támogatni a szolidaritási hozzájáruláson keresztül. A fizetés átütemezését a jogszabályok nem teszik lehetővé – írta ki közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, aki így reagált arra, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere levélben fordult a tárcavezetőhöz, amelyben a szolidaritási hozzájárulás fizetésének átütemezését kérte 2024-re. Varga szerint a gazdagabb települések az adónemen keresztül járulnak hozzá a szegényebb települések működtetéséhez. 

Varga Mihály kötvénykibocsátás
Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Válaszlevelemben felhívtam a főpolgármester figyelmét arra, hogy a főváros iparűzési adóból származó bevételei három és félszer nagyobb mértékben emelkedtek, mint a szolidaritási hozzájárulás

– fogalmazott a miniszter. Ahogy korábban mi is írtunk róla , kivétel nélkül valamennyi jobb módú településre vonatkozik a szolidaritási hozzájárulási megfizetésének kötelezettsége, a kormánypárti Székesfehérvár és Debrecennek az idén 6-6,6 milliárd forintot kell befizetnie az államkasszába, kétszer annyit, mint Szegednek.