Az idén volt először teljesen elektronikus a jelentkezés, ezért a feldolgozás is gyorsabb, április-május helyett már március elején beszámolhatott az Oktatási Hivatal az adatokról.

20220721 MiskolcA Pont Ott Parti keretében a Miskolci Egyetemen a felvételizők ezekben a percekben tudták meg, hogy sikerült-e bejutniuk az áhított felsőoktatási intézménybe.
Jelentősen nőtt a felsőoktatási jelentkezési hajlandóság
Fotó: Ádá János / Észak-Magyarország 

A felsőoktatásba 126 449-en jelentkeztek, közülük több mint százezren az első diplomájukra pályáznak. A V4-ek átlagát meghaladó mértékben, 27 százalékkal nőtt a 25–43 évesek jelentkezési hajlandósága is. 

A legidősebb jelentkező 75 éves, ő germanisztikát szeretne hallgatni, a második legidősebb pedig egy 74 éves pályázó, aki tolmácsnak készül.

Nőtt a vidéki egyetemre, illetve a hátrányos helyzetű régiókból jelentkezők száma, a listavezető intézmény pedig ezúttal is az ELTE (17 829 jelentkező), második a Debreceni Egyetem (11 351), harmadik a Szegedi Tudományegyetem (9015), a legnépszerűbb szakok pedig a gazdaságtudománnyal foglalkozók.

A polgári kormányok célja, hogy gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos családokból álló nemzet éljen a Kárpát-medencében: minden szakpolitikai döntésünk ezt a szándékot szolgálja

 – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki a növekvő jelentkezési számokból kiindulva az elmúlt harminc év egyik legnagyobb sikerének nevezte a felsőoktatási intézmények modellváltását. Hozzátette: egy állami vezetőnek nincs nagyobb öröme, mint amikor látja, hogy akiket az intézkedések érintenek, visszatükrözik a szándékokat és élnek a lehetőségekkel.