A magasan kvalifikált IT-munkakörökben több éve nagy a munkaerőhiány, és bár a cégek főként a hazai piacon tudnak versenyképes csomagot kínálni, mégis van olyan munkáltató, amely nyitott a harmadik országbeli, például indiai munkaerőre is – mondta a Világgazdaságnak Simon Balázs, a fehér galléros munkavállalók toborzásával és kiválasztásával foglalkozó Hays Hungary technológiai divíziójának vezetője.

Nagpur,,Maharashtra,,India,,11,April,2016,:,Unidentified,Young,Students
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A jelenség nem új keletű, március elején robbant a hír, hogy a dán tulajdonú Baton Transport hazai leányvállalata Indiában toboroz női kamionsofőröket magyarországi pozíciókba, nettó 600-700 ezer forintos havi keresetért. A szállítmányozással foglalkozó cég a projekt első fázisában 25 indiai nő kiválasztását kezdte meg, amit később 800 főre tornázna fel. 

Simon megjegyezte, noha a magyar piacnak megfelelő fizetést tudnak nekik felkínálni, az indiai munkaerő toborzása egyáltalán nem egyszerű feladat, jelentős procedúrával jár, mivel a munkavállalási vízum megszerzése akár hat hónapot is igénybe vehet.

 

Ehhez Magyarországra kell jönniük. Egy külső munkavállalási vízumok beszerzésével foglalkozó céggel szoktak együttműködni, amely segíti a jelöltet az engedély megszerzésében. Az átfutási idő azonban jelenleg a felmondási idő plusz hat hónap. Volt olyan eset, amikor kilenc hónap után tudott kezdeni a jelölt, így nem sokan alkalmazzák ezt

 

– magyarázza a szakember, hozzátéve, akkor sem könnyebb a helyzet, ha már nálunk dolgozik egy indai foglalkoztatott munkavállalási vízummal, hiszen ha munkahelyet vált, újra kell indítani az egész folyamatot. Tehát akkor is a felmondási idő plusz három-hat hónap az átfutási idő, ráadásul alapesetben évente meg is kell újítania a vízumot.

A toborzás másik iránya az EU, valamint az európai gazdasági térség kevésbé jól fizető országai, mint például Szerbia, Bulgária, Észak-Macedónia, Ukrajna, Románia. Mindenesetre ha ezen jelöltek alkalmasak a magyar IT-munkakörök betöltésére, akkor nagy valószínűséggel nyugatabbra is alkalmasak lesznek, így nem állnak meg Magyarországon – tette hozzá Simon Balázs.

Hiába az egyik legjobban fizetett szakma az informatikusé, évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzd az ágazat, egy friss kutatás szerint jelenleg 44 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról, és sokkal nagyobb a piac felszívóereje, mint amit az oktatás le tud követni. Pedig megéri IT-snek menni, mert a KSH legutóbbi, 2021-es foglalkoztatási adatai szerint 

egy 40-es éveiben járó szoftverfejlesztő már két évvel ezelőtt bruttó egymillió forint fölött keresett átlagban, 

miközben egy 30 alatti, tehát pályakezdő bruttója is elérte 700 ezer forintot.

Egy vendégmunkás három magyar munkahely megmaradásához is hozzájárulhat

Hiába lenne olcsóbb a hazai munkaerő, ha egyszerűen nincs.