Idén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vehették át a pénzügyi kultúra követe díjakat a Magyar Bankszövetségtől a  Pénz7 pénzügyi és vállalkozói programsorozat keretében hétfőn. A díjjal a pénzügyi tudás és kultúra fejlesztése, illetve terjesztése területén végzett elkötelezett munkát ismerik el.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter  (Fotó: Vémi Zoltán)

A szervezet indoklása szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kiemelt önkéntes a Pénz7 indulása, 2015 óta, azóta elkötelezetten segíti a programsorozat megvalósulását. Az OTP Fáy András Alapítvány hozzájárulása példaértékű a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez, emellett az OTP Bank vezetői és munkatársai a Pénz7 legaktívabb előadói között vannak.

Nagy Márton a díj átvételét követően hangsúlyozta, hogy továbbra is mindent megtesznek azért, hogy Magyarországon a pénzügyi tudatosság szintje javuljon. 

A stabil pénzügyi szektor mellett tudatos, a pénzügyeket ismerő, tisztán látó állampolgárokra van szükség, a mindennapi pénzhasználat esetében is tisztában kell lenni a kockázatokkal, a biztonsági kérdésekkel.

Kovács Levente, Nagy Márton, Csányi Sándor és Jelasity Radován (Fotó: Vémi Zoltán)

Csányi Sándor szerint a megfelelő pénzügyi tudással nem rendelkező emberek könnyen manipulálhatók, félrevezethetők. Egyre több tudás kell ahhoz, hogy valaki megfelelő családi költségvetést készítsen, megfelelő pénzügyi terméket válasszon, és úgy kezelje a pénzügyeit, hogy digitálisan se tudják kifosztani.

A Magyar Bankszövetség elnöke, Jelasity Radován felidézte, hogy 

már a kilencedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a pénzügyi és vállalkozói témahetet az iskolákban. 

A program keretében a kilenc év alatt 1,5 millió diákot értek el, 12 500 pedagógust vontak be, és 86 ezer tanórát tartottak 9400 iskolában. Idén a Pénz7 programsorozat kiemelt pénzügyi témája a digitális biztonság volt.

A bankszövetség főtitkára, Kovács Levente pedig emlékeztetett, hogy az idei témahéten 510 szakértő vett részt, a pénzügyi szakemberek önkéntesként járták az országot, és tanórák keretében oktatták az általános iskolai és középiskolai diákokat. Az idei rendezvénysorozaton több mint 20 kormányzati, jegybanki és kereskedelmi banki felsővezető tartott órát, köztük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.