Március 20., hétfő délutántól a 3-as metró hétköznap újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg a szerelvények – jelentette be pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlemény kiemelte, hogy hétköznap már az esti órákban sem kell pótlóbuszra szállni. Hétvégén csak az Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

BKK, M3-as metró, Karácsony Gergely
Március 20-án majdnem teljes vonalon jár az M3-as metró.
Fotó: Karácsony Gergely / Facebook

A BKK kommünikéjéből kiderült, hogy a Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények, a lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg.

Várhatóan májusban fejeződik be az 3-as metró öt és fél éve tartó felújítása.

A rekonstrukció után szinte egy vadonatúj, teljesen akadálymentes metróvonalat kapnak vissza a budapestiek

– húzta alá a BKK.

Hozzátették, hogy a Nagyvárad tér és térsége a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a Keleti pályaudvar és a belváros felől az új jelzése szerint 23-as (korábbi 2M) és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől rövid gyaloglással vagy Mol Bubival érhető el.

A Lehel tér és környéke a Nyugati pályaudvartól az M14-es állomáspótló busszal, a Göncz Árpád városközpont felől a meghosszabbított útvonalon közlekedő 34-es és 106-os busszal érhető el.

Az M14-es és az M30-as állomáspótló buszok csak hétköznap közlekednek.

Hétvégéken a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő M3-as pótlóbuszokkal, ezért az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok ekkor nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok a hétköznapokkal megegyezően a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig közlekednek.

A közlekedési vállalat arról is beszámolt, hogy a 3-as metró közlekedési rendjének változásához igazodva változik a metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedés is. A változások első üteme március 6-án, hétfőn lépett érvénybe, onnantól a Boráros térről induló 223M autóbusz 224E, a 254M busz 255E jelzéssel közlekedik a továbbiakban.

A módosítások második ütemét március 18-tól, szombattól, illetve március 20-tól hétfőtől vezetik be.

Több járat számozása és útvonala is megváltozik Dél-Pesten, Észak-Pesten, Angyalföldön, Óbudán és Hungária körgyűrűn belüli területen. A változásokról a közlekedésszervező hamarosan részletesen tájékoztatást ad.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító 3-as metró felújítása – a tervek szerint két hónap múlva – a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomás megnyitásával fejeződik be.

Májustól már mindennap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok – zárult a BKK közleménye.