Mivel az ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egekbe emelkedett energiaárak a kisebb hentesüzleteknek is problémákat okoznak, 4,5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett számukra a kormány – közölte pénteki Facebook-bejegyzésében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a megosztott videóban egy piaci húsboltot látogatott meg.

Fotó: Nagy Zoltán

Szentkirályi hangsúlyozta, a kabinet elkötelezett a családok és a vállalkozások támogatása mellett, és a pályázaton azokat a mikrovállalkozásokat támogatja a kormány, amelyeknek van lezárt üzleti évük, emellett vállalják, hogy legalább 2023. december 31-ig folytatják a tevékenységüket, továbbá nem állnak felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt és nincs köztartozásuk.

A Kenyeret a péktől, húst a hentestől című videóban a kormányszóvivő jelezte, hogy a felkeresett hentesüzlet is olyan mikrovállalkozás, amely igyekszik támogatást igénybe venni. Mint kiderült, már be is adták a pályázatot.

Szentkirályi Alexandra kérdésére a vállalkozó elmondta, hogy a legnagyobb nehézséget nekik is a villany és a gáz ára okozza, de van néhány teherautójuk is, mert sok helyre szállítanak, és ezeknek is nagy a költsége. A kormányszóvivő érdeklődött a költségek növekedéséről, 

a vállalkozó pedig úgy felelt, hogy nagyjából százezerről hatszázezer forintra nőtt az villanyszámlájuk.

Szentkirályi Alexandra kérdezte azt is, hogy a koronavírus-járvány, majd az energiaválság idején mennyire sikerült megtartani a csapatot, a vállalkozó erre bemutatta a már tizenhat, illetve húsz éve vele dolgozó kollégáit annak érzékeltetésére, hogy állandó a csapat, kitartanak mellette. A támogatás azonban nagy segítség.