„Naprakész és részletes információkkal segítjük a családi támogatások megismerését és igénybevételét” – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán vasárnap.

Family,Spending,Time,Together,At,Home
Fotó: Shutterstock

Érdemes felkeresni a Csalad.hu oldalt, ahol az érdeklődők családtámogatási kalkulátorral, online személyes konzultációval és e-mailes megkeresés útján is tájékozódhatnak a több mint harminc családtámogatási formáról, közöttük a januártól igénybe vehető új támogatásokról

– írta az államtitkár, felhívva a figyelmet a Kormány.hu oldalon található részletes tájékoztatásra.

A portál közleménye szerint hatalmas az érdeklődés a januártól elérhető új családi támogatások iránt. Hetente több ezren érdeklődnek a családoknak járó támogatásokról – közöttük is kiemelten a 30 évnél fiatalabb anyák januártól elérhető személyijövedelem-adó alóli mentességéről –, elsősorban a Csalad.hu oldalon kínált szolgáltatások igénybevételével.

A kormány célja, hogy minden helyzetben megvédje a családok támogatásait, és elősegítse, hogy minél többen élhessenek a világon szinte egyedülálló, többrétű családtámogatási rendszer kedvezményeivel

– olvasható a kormányzati portálon.

A kormány a háború és a szankciók okozta nehéz helyzet ellenére január 1-jétől tovább bővítette a családtámogatásokat: egyebek mellett 30 éves korukig személyijövedelemadó-mentesség illeti meg az ez évtől gyermeket vállaló nőket, valamint mentesülnek teljes fennálló diákhitel-tartozásuk visszafizetése alól azok a 30 év alatti édesanyák, akik felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően két éven belül gyermekáldás elé néznek. Havonta plusz 10 ezer forint családi adókedvezményt vehetnek igénybe a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok, valamint továbbra is elérhető a babaváró kölcsön, a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) és az adó-visszatérítési támogatás.

A Csalad.hu Ügyfélpont menüpontja alatt elérhető online megbeszélésen az érdeklődőket felkészült szakemberek segítik eligazodni a támogatási formákról. A Csalad.hu családtámogatási kalkulátora személyre szabott információt ad a támogatási formákról, és a jogosultságot is vizsgálja. Emellett az érdeklődők rendelkezésére állnak a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatai és a kormányablakok, valamint hívhatják a Magyar Államkincstár telefonos ügyfélszolgálatát, ahol szintén tájékoztatást kaphatnak az egyes családi támogatások részleteiről – olvasható a Kormány.hu-n.

Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a babakötvényben.