Csaknem kétszáz regisztráció érkezett a hazai szálláshely-szolgáltatóktól és vendéglátóhely-üzemeltetőktől a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási programra, amelynek keretében országszerte közel 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely kapott lehetőséget arra, hogy a 2023 első negyedéves rezsiszámláinak (földgáz, villamos energia, távhő) növekményére 50 százalékos közvetlen támogatást kapjon.

Fotó:  Szendi Péter / Vas Népe

Az érintett turisztikai szolgáltatókat a Magyar Turisztikai Ügynökség arra biztatja, hogy minél hamarabb tegyék meg az Ügyfélkapun keresztül indítható regisztrációt annak érdekében, hogy mielőbb hozzájussanak a vissza nem térítendő rezsitámogatáshoz. A vissza nem térítendő dotáció pályázati lehetőségét az MTÜ javaslatára terjesztette ki a kormány a szektorra. A megnövekedett költségek mérsékléséhez, a működés stabilizálásához segítséget nyújtó KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program mellett igénybe vehető az energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukció, amire azonban csak a már rezsitámogatásban részesült turisztikai szolgáltatók pályázhatnak. 

A mielőbbi regisztráció azért is fontos, hogy a vállalkozások a program minden elemét kihasználhassák a rendelkezésre álló határidőkön belül 

– hangsúlyozta Bődi Ivett, az MTÜ turizmusstratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese.

Regisztrálni a rezsitámogatásra április 30-án estig, a rezsitámogatási igényeket benyújtani pedig január 30-ától lehet. Az energiahatékonysági beruházások támogatásának határideje értelemszerűen ezt követően jár le, arra pályázni a rezsitámogatott cégeknek 2023. december 15-ig van lehetőségük – emlékeztetett az MTÜ közleményében.

Pályázati kisokos

A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatást azok a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátóhely-üzemeltetéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetik, amelyek TEÁOR- vagy ÖVJT-kódjának első két számjegye 55 és 56 közé esik. A dotációra azok a legfeljebb 250 főt foglalkoztató cégek jogosultak, amelyek éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, avagy a mérlegfőösszegük legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint. Fontos, hogy a 2021-es energiaköltség elérje az adott évi értékesítés nettó árbevételének a 2 százalékát. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10 százaléknál nagyobb mértékben.