Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői módosításáról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Közleményükben azt írják, hogy ezt a közszolgálati szakszervezetek kezdeményezték. A tervezet szerint a béremelése – az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel is folytatódna. 

A tervezetről még nincs kormánydöntés, a társadalmi és szakmai egyeztetést követően a kormány a jelenlegi háborús és szankciós helyzetben mérlegelni fogja az intézkedés hatásait.

A kormánytisztviselői bértábla legutóbb 2019-ben változott, a megyei és járási kormányhivatali tisztviselőknél pedig 2020-ban, majd 2022-ben volt átlagosan 10 százalékos emelés. Szintén fontos, hogy a társadalmi egyeztetésre bocsátott bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetőkre, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik.

Azt is látni kell, hogy a béremelés nem lenne automatikus, hanem csupán lehetőség a munkáltatók részére. A tervezet szerint ugyanis a béremeléshez a kormány úgy biztosítana költségvetési forrást, hogy elrendeli az álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeget nem vonja el, az tehát béremelésre lenne fordítható.