„Az OTP esetén az extraprofitadóra korábban 80 milliárd forintot becsültünk a tavalyi 69 milliárd megfizetése után. Ez csökken most 40 milliárdra, és ehhez adódik hozzá a módosított utáni eredmény alapján fizetendő adó, ami becslésünk szerint mintegy 25 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy az OTP-t az idén a törvénymódosítást követően mintegy 15 milliárd forinttal kevesebb extraprofitadó terhelheti” – írta közleményében az Erste Befektetési Zrt., amely megjegyzi, ez részvényenként mintegy 50 forintot jelent.

Csányi Sándor OTP
Fotó: Földi  D. Attila / VG

Mint megírtuk, a kormány meglepetésére ébredtek a bankok ma reggel: alaposan átvariálták az extraprofitadójukat, mégpedig úgy, hogy az idei második fél évre egy újfajta adóalap-számítási módot alkalmaz, amit megfejelnek növelő, illetve csökkentő tételek. Az Erste jelezte, egyrészt az eredetihez képest a felére csökken az árbevétel alapján fizetett adó alapja, és annak a 8 százalékát kell befizetni. Másrészt a közteher másik fele a módosított tavalyi adózás előtti eredmény alapján számítandó ki, az eredmény 10 milliárd forint alatti részének 13, az a fölötti részének 30 százalék az extraprofitadó vonzata.

Ezek az ad hoc változások is jelzik, hogy semmi sincs kőbe vésve. Vagyis a bizonytalanság, az előre nem kommunikált hirtelen változások megint rámutatnak a magasabb magyarországi kockázatokra. Így a mostani relatív jó hír nincs hatással a részvényárfolyamra. A kormány a teljes bankrendszer tekintetében csak egy adóátrendezést hajtott végre, vagyis a teljes teher és így a költségvetési bevételek sem változnak

– írták az Erste szakértői.