BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfalta az infláció az év eleji béremeléseket

Februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 366 400 forint volt. A reálkereset 19,6 százalékkal csökkent a tavaly ilyenkor kifizetett fegyverpénz statisztikai hatása következtében.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete februárban 531 200 forint volt, ez 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett  fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal lenne magasabb közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

20230302 Ásotthalom A Magyar Falu Programban három új építési telek közművesítése kezdődött meg. Fotó: Török János TJ Délmagyarország 20230302 Ásotthalom 

A Magyar Falu Programban három új építési telek közművesítése kezdődött meg. 
Fotó: Török János TJ 
Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 505 400 forintra becsülhető, ez 17,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ami a januári adattal megegyezik. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 353 200 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 366 400 forintot ért el, a fegyverpénz hatását kiszűrve 15,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

A reálkereset 19,6 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4 százalékos kiemelkedő növekedése mellett. A reálkereset csökkenéséből 11,8 százalékpontot magyaráz a fegyverpénz.

A bruttó mediánkereset 423 400 forint volt, ez 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Az év első két hónapjában a vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 545 200 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 362 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 375 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 7,6, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárját érintő fegyverpénz, ennek a hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 8,5, a nettóé 8,6 százalékponttal lenne magasabb. 

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: a kormány intézkedései működnek

A háború és az elhibázott szankciós politika eddig nem látott inflációhoz vezetett Európa-szerte. A szankciós infláció 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket. A kormány célja, hogy letörje az árak emelkedését, év végére egy számjegyűre szorítsa le az infláció - írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az adatközlést követően. Hozzátették: a kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt bevezette a kamatstopot és az
élelmiszerárstopot. Ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében, a legújabb intézkedésekkel pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére 20 termékkör esetén.

A kormány intézkedései működnek, az infláció januárban tetőzött, azóta folyamatos és trendszerű csökkenésnek indult

- fogalmaztak a közleményben, egyúttal rámutattak arra is, hogy tavaly Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az órabér. Míg hazánkban az órabérek 16,4 százalékkal nőttek, addig az uniós növekedés mindössze 4,4 százalékot ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.