A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete februárban 531 200 forint volt, ez 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett  fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal lenne magasabb közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

20230302 Ásotthalom A Magyar Falu Programban három új építési telek közművesítése kezdődött meg. Fotó: Török János TJ Délmagyarország 20230302 Ásotthalom 

A Magyar Falu Programban három új építési telek közművesítése kezdődött meg. 
Fotó: Török János TJ 
Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 505 400 forintra becsülhető, ez 17,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ami a januári adattal megegyezik. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 353 200 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 366 400 forintot ért el, a fegyverpénz hatását kiszűrve 15,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

A reálkereset 19,6 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4 százalékos kiemelkedő növekedése mellett. A reálkereset csökkenéséből 11,8 százalékpontot magyaráz a fegyverpénz.

A bruttó mediánkereset 423 400 forint volt, ez 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Az év első két hónapjában a vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 545 200 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 362 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 375 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 7,6, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárját érintő fegyverpénz, ennek a hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 8,5, a nettóé 8,6 százalékponttal lenne magasabb. 

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: a kormány intézkedései működnek

A háború és az elhibázott szankciós politika eddig nem látott inflációhoz vezetett Európa-szerte. A szankciós 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket. A kormány célja, hogy letörje az árak emelkedését, év végére egy számjegyűre szorítsa le az infláció - írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az adatközlést követően. Hozzátették: a kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt bevezette a kamatstopot és az
élelmiszerárstopot. Ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében, a legújabb intézkedésekkel pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére 20 termékkör esetén.

A kormány intézkedései működnek, az infláció januárban tetőzött, azóta folyamatos és trendszerű csökkenésnek indult

- fogalmaztak a közleményben, egyúttal rámutattak arra is, hogy tavaly Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az órabér. Míg hazánkban az órabérek 16,4 százalékkal nőttek, addig az uniós növekedés mindössze 4,4 százalékot ért el.