Nem tud arról, hogy bármilyen csúszás lenne várható az európai döntéshozó folyamatban, ezért továbbra is a nyárra teszi az EU-s forrásaink hozzáférhetőségét Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter.

NAVRACSICS Tibor
Veszprém, 2023. március 30.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében zajló Pajta Program eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2023. március 30-án.MTI/Bodnár Boglárka
Veszprém, 2023. március 30.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében zajló Pajta Program eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2023. március 30-án.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Navracsics Tibor az Egyensúly Intézet „Magyarország 2030” konferenciáján tartott előadását követően nyilatkozott a Világgazdaságnak, és megerősítette a februárban nekünk tett nyilatkozatát, hogy a nyári hónapokra lezárulhat a folyamat, és Magyarország hozzájuthat a visszatartott uniós forrásokhoz.

Tartja az álláspontját

„Nincsenek vitás pontok, ugyanakkor a parlamentnek el kell fogadnia a mostani megállapodásokat törvényi formájukban, másrészt a bizottságnak értékelnie kell, és azt már november–decemberben jelezte, hogy ehhez nagyjából két hónapra lesz szüksége. Ráadásul, ha jogállamisági eljárásról van szó, amikor a tanácsnak is döntenie kell, akkor tekintettel a március végi-április eleji törvényi elfogadásra, ez a folyamat a nyarat adja ki a végére. Ha csúszik a Bbizottság az értékeléssel vagy a tanács a döntéssel, akkor értelemszerűen az időpont is csúszhat” – mondta Navracsics Tibor, aki nemrég kifejtette, hogy javultak a kapcsolatok a bizottsággal. 

Válaszkérdésünkre, hogy van-e belső információja arról, hogy ilyen csúszásra számíthatunk-e, azt felelte, bízik abban, hogy nem, ilyen nem lesz, 

és tartva a korábbi álláspontját, szerinte a nyáron megkapjuk a pénzeket.

Nem gondolja komolyan

A konferencián tartott előadásában kifejtette, hogy az előző, 2018–2022 közötti magyar kormány azt tűzte ki általános célként, hogy Európa öt legélhetőbb országa közé emelkedjünk, és ennek szolgálatába állítjuk az EU-s forrásokat is.

Mivel ezek még nem érkeztek meg, mondhatjuk, hogy a bizottság megakadályoz minket ebben – persze ezt nem gondolom komolyan

– mondta Navracsics Tibor nevetve, majd részletezte a magyar adatokat az számaival összevetve.

A foglalkoztatottságunk EU-s összevetésben is jó, a bruttó átlagkeresetünk már kevésbé, 

és a boldogságindexünk sem fényes, 6,09-on áll, míg az említett példák közül Görögország 5,95-on, a szomszédos Ausztria viszont 7,19-on. 

„Ezt a boldogságindex-eredményt javítani lenne a legkockázatosabb vállalás” – tette hozzá Navracsics Tibor, aki rámutatott az ENSZ által kijelölt 17 komponensű fenntartható fejlődési célokra, szerinte bármilyen színezetű kormány vezeti majd az országot 2030-ban, nagy vonalakban ennek mentén dolgozhat majd.

százmilliárdokat utalt Magyarországnak Brüsszel, de ez még mindig csak az apró

Továbbra is nagy szüksége volna a központi költségvetésnek az uniós forrásokra, mert a gazdasági növekedésre gyakorolt kedvező hatás mellett mérsékelné Magyarország kockázati megítélését, ami lehetővé tenné a kamatterhek csökkenését. Navracsics Tibor továbbra is nyárra várja a brüsszeli pénz érkezését.