BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

AKI: több műtrágya ára is jelentősen visszaesett

Bár a műtrágya összességében még mindig drágább, mint egy éve, néhány termék ára már a tavalyi szintre csökkent az első negyedévben – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet honlapján közzétett összefoglalóban.

A műtrágyaárak 10–40 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet 2023 első három hónapjában, de a karbamit alig drágább, mint egy éve, a szuperfoszfát pedig kicsivel még olcsóbb is. A korábbi jókora drágulás, valamint az ellátási gondok szintén visszavetették a keresletet, a belföldi értékesítés 39 százalékkal mérséklődött egy év alatt – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban. 

Tractor,Spraying,Pesticides,On,Soybean,Field,With,Sprayer,At,Spring
Fotó: Fotokostic

A kereslet változását okozta az is, hogy az EU a talaj és a természetes vizek nitrogén- és a foszforszintjének visszaszorítására törekszik, ezért a termelők új megoldásokat keresnek. Egyre keresettebb például a szerves trágya, de a tápanyagpótlás mellett a talajélet fenntartása, a nedvességtartalom biztosítása is felértékelődött.

Hozzátették, hogy a növényvédő szerek értékesítése hasonló mértékben, 37 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Egyedül a gombaölők eladása nem változott, miközben a rovarölőké és a gyomirtóké számottevően csökkent, és a termékek árai is szinte kivétel nélkül nagymértékben, akár 50 százalék felett drágultak.

A 2022-es adatok szerint a mezőgazdasági gépek és eszközök forgalma 65 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, összesen 385 milliárd forintért vásároltak a gazdálkodók és az agrárvállalkozások tavaly. A 80 milliárd forintos alkatrészvásárlás 12 százalékkal haladja meg az előző év forgalmát. A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordítottak a legtöbbet, ez tette ki a mezőgazdaságigép-beruházások összértékének 61 százalékát tavaly. A teljes értékesítésből a traktoroké 36 százalék, a gabonakombájnoké 13 százalék volt, de közben a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt is erősen nőtt az érdeklődés – olvasható az összesítésben.

Majdnem félmillió tonna műtrágya hiányzik a magyar földekről

Megduplázták árbevételüket a műtrágya-forgalmazók az első háromnegyedévben, annak ellenére is, hogy harmadával csökkent az eladott mennyiség.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.