A mai napon került sor a magyar munkavállalók bérrendezéséről szóló politikai vitára az Országgyűlésben. 2010 óta a kormány korszakos eredményeket ért el: történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma, a foglalkoztatás meghaladja a 4,7 millió főt, miközben az átlagbér több mint a 2,8-szeresére emelkedett.

20220909 Kaposvár A Kaposvári Villamossági Gyár (KVGY) egyszeri, közel 100 millió forint rezsibónuszt fizet dolgozóinak. Az elszabaduló árak miatt döntöttek így, ami a  társaság életében példa nélküli. Az  alkalmazottak három kategóriában számíthatnak kézzel fogható segítségre,  a pénzt november második felében utalják.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Fotó:  Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A kormány 2010 óta számos lépést tett a bérek emelése és a foglalkoztatás növelése érdekében – ismertette a kormány eddigi eredményeit és a jövőre is vonatkozó céljait Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a parlamentben. 

2010-ben a munkanélküliségi ráta 12 százalék felett volt, ezzel szemben mára 4 százalékos a ráta, miközben 4 millió 700 ezren dolgoznak. 

– hangsúlyozta. A potenciális munkaerő-tartalék kevesebb mint felére, 300 ezer főre esett vissza, miközben mintegy háromszorosára nőtt a hazai munkaerőhiány mértéke. A legfrissebb eredmények szerint éves alapon újabb 29 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. 2010 óta folyamatosan csökkennek a munkát terhelő adók, a közszférában átfogó béremelési programok indultak, a vállalkozásokat adócsökkentésekkel segítette a kormány a bérek emelésében. 

A reáljövedelem mértéke évek óta jelentősen növekszik, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók több árut tudnak vásárolni a fizetésükből – mondta Czomba. 

A reáljövedelem emelkedésében szerepet játszik a gazdaság növekedéséből fakadó béremelkedés, a kormány adópolitikája, valamint a kötelező bérminimumok emelése is. 

Sokkal többen élnek munkabérből ma Magyarországon, mint a 2010-es kormányváltás előtt, akik dolgoznak, azok pedig többet keresnek, mint a rendszerváltoztatás óta bármikor – hangsúlyozta. 

A kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést és a magas beruházási aktivitást, és 2030-ra jelentősen, nagyságrendileg 500 ezerrel növelje a foglalkoztatottak arányát.