Lazán kezelte a közteherviselést annak az aranyértékesítésre szakosodott bűnszervezetnek a vezetője, amely mintegy hatmilliárd forint áfát nem fizetett meg – írta közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az illegális forrásból eredő aranyat tömbökbe olvasztva tárolták az adócsalók.

Fotó: NAV

A bűnszervezet vezére több éven keresztül mozgatta a szálakat. 

A kétes eredetű aranytermékek kereskedelmét gondozta, irányította a saját feketepiacát.

Annak érdekében, hogy a beolvasztott és tömbökben tárolt arany származását igazolja, továbbá, hogy az áfa levonásának feltételeit megteremtse, egy bűnszervezetet hozott létre. A csoport tagjainak főbb feladata az volt, hogy a fiktív értékesítési bizonylatokat kiállítsák, illetve a pénzügyi tranzakciókat intézzék. A bűnszervezet által mozgatott cégek tényleges aranykereskedelmet nem végeztek, nemesfémbeszerzési forrásokkal nem rendelkeztek.

online a legegyszerűbb átnézni és elfogadni az szja-tervezeteket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében jelezte, hogy közeledik az adóbevallás határideje. Kiemelték, hogy akiknek szükséges, azok a legegyszerűbben online egészíthetik ki és küldhetik be a tervezetüket a NAV-hoz. Akinek még nincs ügyfélkapuja, bármikor regisztrálhat a rendszerbe, utána azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.

A fiktív számlák felhasználásával három év alatt megközelítőleg hatmilliárd forint összegű jogosulatlan levonásával apasztotta a magyar költségvetést.

Fotó: NAV

Az adóhiány biztosítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, illetve készpénzt és arany ékszereket foglaltak le. A nyomozók találtak hamis, illetve hamisnak látszó arany ékszereket és az aranytömböket is, amelyeket lefoglaltak.

Az eljárásban húsz személyt hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt. A hamis arany ékszereket érintően iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyt a nyomozás. 

A bűnszervezet irányítója – ha bűnösségét a bíróság megállapítja – akár húsz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat. 

A nyomozás iratanyagát a pénzügyőrök vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.