Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portál on egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz. Enélkül az ő tervezetük nem lesz automatikusan bevallás május 22-én. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért – írta a közleményében a hivatal szóvivője, Kis Péter András.

20220422  Eger

E-SZJA Portál.
/Elektronikus Személyijövedelemadó./ 

Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap

20220422  EgerE-SZJA Portál./Elektronikus Személyijövedelemadó./ Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszár Márk / Mediaworks

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az használja a portál keresőfunkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. 

Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy bérbeadás, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

 

Figyelmeztet a szakértő: a ChatGPT nem tudja megcsinálni az adóbevallást

Automatizálni kell és érdemes is, de a könyvelők munkáját még nem veszi el a mesterséges intelligencia – mondja a Process Solutions folyamatszakértője, Sólyom Attila.

Ha a tervezetben visszaigényelhető szerepel, a kiutaláshoz mindenképp meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik.

Az 1+1 százalékának felajánlásáról május 22-éig lehet nyilatkozni.