A háború és a szankció okozta nehéz helyzet és rendkívüli kiadások ellenére a kormány úgy döntött, lehetőséget teremt arra, hogy – a közszférában dolgozó orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére is emelkedjen – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Professional,Female,Office,Clerk,Searching,Files,And,Paperwork,In,The
Fotó: Stokkete

A közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított többhetes szakmai egyeztetéseket követően módosult a kormánytisztviselői az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Fotó: Magyar Közlöny

A béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolási fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg – ismertette a KTK.

Fotó: Magyar Közlöny

Az 1. melléklet I. és II. pontja szerinti illetménytáblának megfelelő illetmény 2023. április 1. napjára visszamenőleg is megállapítható, ha az így megállapított illetmény összege meghaladja annak az illetménynek az összegét, amire a kormánytisztviselő a rendelet hatálybalépését megelőző napon jogosult volt, és a kormánytisztviselő kormányzati szolgálati jogviszonya az e rendelet hatálybalépésekor is fennáll. A rendelet már holnap, azaz kedden életbe lép.

 

A KTK beszámolt arról is, hogy a háborús helyzetre tekintettel a kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre.

 

„Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják fizetésemelésre, tömeges elbocsátás nem várható” – olvasható a közleményben, amely arra is kitért, hogy béremelései a háború ellenére is folytatódnak, szem előtt tartva a költségvetés egyensúlyát.

A pedagógusok fizetésemelését az év elején előlegezte meg a kormány, akkor 10 százalékkal nőtt a tanárok bére, és ahogy megkapja Magyarország az uniós forrásokat januárig visszamenőleg, többéves emelés következik, és 2025-re a tanárok átlagbére 800 ezer forintra nő – áll a kommünikében.

Úgy folytatták, hogy az orvosok fizetése – szintén többéves béremelési program keretében – legutóbb januárban 11 százalékkal emelkedett, az ápolók pedig júliustól számíthatnak további 18 százalékos növekedésre. A rendőrök, katonák, tűzoltók bére is már több ütemben nőtt az elmúlt években, legutóbb tavaly szeptemberben, a következő fizetésemelésük 2024 januárjában lesz – írták.