Másfélszer több embert keresnek az idei nyárra a vendéglátó szektorba, mint tavaly – írta közleményében a Jófogás. A portál hozzátette, hogy a felületén ezekre az álláshirdetésekre 27 százalékkal több megtekintés is érkezett, ami azt jelenti, hogy az elérhető munkaerő száma is nőtt.

Happy,Blonde,Waitress,Holding,Tray,,Working,In,Cafeteria.
Fotó: Shutterstock

Mi is úgy látjuk, hogy a 2021-es és 2022-es szezonhoz képest jelentősen csökkent a munkaerőhiány a szektorban. Minderre az építőipar lassulása is hatással van, hiszen az onnan kieső, jellemzően napi munkaviszonyban foglalkoztatott segédmunkásokat az alacsonyabb képzettséget igénylő, kisegítői vendéglátóipari munkakörökben láthatjuk viszont

– mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László hozzátette, a szektor kilátásait az is javítja, hogy több nagyszabású, a hazai turizmus, sport, kultúra és önmagában az ország presztízsét növelő rendezvény is lesz idén nyáron hazánkban.

Kiderült, mennyit kereshetnek idén a diákmunkások

Az révén a 25 év alatti munkavállalók a bruttó órabér teljes egészét megkaphatják. 2023 első négy hónapjában 1770 forint volt a diákok átlagos órabére az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezetnél, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1505 forintos szintet.

Ebben a kategóriában a legtöbb álláshirdetést Budapesten és Pest vármegyén kívül Veszprém és Somogy vármegyében adták fel, országos szinten pedig leginkább a szakács, a konyhai munkás és a pultos munkakörök futnak

– erről a Jófogás értékesítési vezetője beszélt. Szabó Zita elmondta, hogy tavalyhoz képest több mint másfélszeresére nőtt a pályakezdőknek kínált pozíciók száma, és idén is 

az egy-két éves tapasztalatot igénylő állásokból van a legtöbb. 

A bruttó átlagbér eközben a portál adatai szerint megközelítőleg 250 ezer forintra nőtt, ami 31 százalékkal magasabb, mint 2022 hasonló időszakában.

A munkakeresők elsősorban a felszolgáló, éttermi dolgozó, takarító, recepciós és étellfutár pozíciót keresik, a legkevésbé az utazásszervezői és az eladói munkakört.

A portál hozzátette, hogy júniusban további aktivitásnövekedést várnak ettől a szektortól.