Stratégiai együttműködést kötött a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) és az MBH Bank. A megállapodás célja a magyar haltenyésztés hatékonyabb banki finanszírozása és ezzel összefüggésben a halfogyasztás népszerűsítése. A hivatalos adatok szerint a magyarok közül 5,6 millióan évente csak egyetlen alkalommal esznek halat, amelyet 1200–1800 forintos kilogrammonkénti áron vásárolnak meg. Mintegy négymillióan vannak azok, akiknek évente többször is fogyasztanak halat, jellemzően kilogrammonként 2000–2200 forintért. A legalacsonyabb jövedelmi osztályhoz tartozók évente 1,7, a legfelső rétegben lévők évi négy kilogramm halat esznek.

Seasonal fishermen are on the clock through the sea
Az édesvízi halak fogyasztása több szempontból is fenntarthatóbb a sok esetben népszerűbb tengeri halfajokénál. Fotó: Anadolu Agency

A hazai termelésből származó édesvízi halak fogyasztása több szempontból is fenntarthatóbb a sok esetben népszerűbb tengeri halfajokénál. A tengeri halászat során nagyüzemi módszerekkel, a tengerek és az óceánok túlhalászásával igyekeznek kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket. Ráadásul ezek távoli helyekről kerülnek a magyar fogyasztók asztalára, és így a szállítás és a hűtés az üvegházhatású gázok jelentős többletkibocsátásával jár. Ezzel szemben a hazai halastavak jelentős környezeti értékkel bíró élőhelyeket hoznak létre és tartanak fenn, emellett a tógazdaságok számos költözőmadárnak nyújtanak pihenőhelyet.

„Egészségi és fenntarthatósági szempontokból a halászat kiemelten fontos az egész ország számára, ugyanakkor a szabályozási környezet és a fogyasztási szokások miatt nehezebben finanszírozható, mint az agrárium más területei. Bankként elsősorban forgóeszköz-finanszírozással és a beruházások támogatásával tudjuk segíteni a gazdaságoktól a fogyasztók asztaláig tartó termékpálya erősítését, beleértve a feldolgozói kapacitások bővítését, ezáltal pedig az ágazat hazai és külföldi versenyképességének növelését” – mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a bank kutatásokkal, elemzésekkel, előrejelzésekkel is segít eligazodni a gazdáknak a hazai és a globális halpiacon.

Németh István, a Ma-Hal elnöke azt hangsúlyozta, hogy a halászati ágazat kitettsége az időjárásnak, aszálynak, árvizeknek legalább akkora, mint a növénytermesztésél. Rámutatott:

Azonban ebben az ágazatban jelenleg nincs aminek a hiánya jelentős versenyhátrányt okoz a többi mezőgazdasági területtel szemben. A munkabérekben azonban versenyezni kell a tógazdaságok környezetében működő növénytermesztési vállalkozásokkal. A halászat ez idáig nehezen jutott hitelekhez, mert sok esetben a bankok nem ismerték annyira jól ezt az ágazatot. Ezért nagy örömünkre szolgál az MBH Bankkal megkötött stratégiai megállapodás, amely sokat segíthet az ágazat résztvevőinek finanszírozásában, ezen a keresztül az akvakultúra-ágazat növekedésében.