Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési Minisztérium delegációjának élén Kínába utazik, ahol a magyar gazdaság szempontjából kiemelt kormányzati és gazdasági szervezetekhez látogat közölte a tárca.

 

A miniszter távol-keleti útja során többek közt találkozni fog a Kínai Ipari és Technológiai Minisztérium tisztviselőivel, a Kínai Fejlesztési Bank, a Bank of China, a Kínai Export-Import Bank, valamint a Huawei képviselőivel. 

Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a 13 milliárd dollárt.

Kína a világ egyik legjelentősebb gazdasága, rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, technológiai világnagyhatalommá vált, a jüan és a kínai befektetések világgazdasági szerepe egyre meghatározóbb. Egyre több jelentős kínai beruházás érkezik hazánkba, így már az FDI-állomány 3 százaléka köthető Kínához

mondta a tárcavezető. Hozzátette, ahhoz, hogy hazánk a jövőben is fenn tudja tartani a dinamikus gazdasági növekedést, új beruházásokra van szükség. „Így védhetők meg a családok, a munkahelyek, ennek köszönhetően folytatódhat a bérek folyamatos és nagyarányú emelkedése.”