Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a kuvaiti külügyminisztert hétfőn, a találkozón a felek az aktuális világgazdasági folyamatok mellett áttekintették a magyar–kuvaiti gazdasági kapcsolatok helyzetét és állapotát, valamint a további együttműködések lehetséges területeit – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

NAGY Márton
Budapest, 2023. május 4.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál online hitelezési konferenciáján a budapesti Marriott Hotelben 2023. május 4-én.MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2023. május 4.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál online hitelezési konferenciáján a budapesti Marriott Hotelben 2023. május 4-én.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A közlemény szerint a találkozón Nagy Márton kiemelte, hogy Kuvaitban a rendkívül alacsony, mindössze 2,5 százalékos, ami példaértékű.

A gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi forgalom 2022-ben 33 millió dollárt ért el, ebben nagy tér mutatkozik a fejlődésre: 

az energetikai kapcsolatok fejlesztésen túlmutatóan előremutató lehet a két ország együttműködésének megerősítése a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar területén.

Nagy Márton hozzátette, hogy Kuvait pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központtá kíván válni 2035-re. Magyarország érdeke, hogy ebben a folyamatban részt vegyen, a hazai vállalkozások pedig képesek legyenek aktívan bekapcsolódni az átalakulásba.

Működhet Nagy Márton terve: az állam már most tízmilliárdokat spórolhatott a kamatokon

Felgyorsították a kormány intézkedései az állampapírpiacon várható hozameséseket, ami az elemző szerint több tíz milliárdos megtakarítást jelenthet.

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a két ország kereskedelmi és gazdasági kapcsolatainak megerősítése érdekében aktív párbeszédet kell fenntartani, így az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is – áll a GFM közleményében.