Negyven Celsius-fokos vagy annál is magasabb hőmérséklet várható keddtől Olaszország több városában, ahol az úgynevezett vörös, vagyis a legmagasabb fokozatú riasztást léptették életbe – írja a kronikaonline.

Thermometer,In,The,Sky,,The,Heat
Fotó: Shutterstock

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet majdnem az egész országban eléri a 40 fokot.

Szicíliában, Szardínia szigetén és az olasz csizma legdélibb részeiben a 45 fokot is meghaladhatja a forróság.

Az afrikai sivatag irányából érkező hőség miatt a mostani lesz az idei év eddigi legmelegebb hete Olaszországban a meteorológiai jelentések szerint. A legmagasabb fokú riasztást a nagyobb városokban rendelték el: a rendelkezés Rómát és a térségbeli Rietit, Frosinonét, Latinát érinti, továbbá az északabbra található Perugiát, Firenzét, Torinót és az alpesi Bolzanót.

Az egészségügyi hatóságok arra kértek mindenkit, hogy kerüljék a legmelegebb napszakokat, az időseket, valamint a gyerekeket tartsák otthon. A városok utcái tele vannak turistákkal, akik sapkával, ernyőkkel, legyezőkkel próbálnak védekezni, és hosszú sorokban állnak az utcai kutaknál. Ráadásul az éjszakai órák sem hoznak enyhülést: a hőmérséklet éjjel sem süllyed 27 fok alá. 

Július eleje volt a föld eddig mért legmelegebb hete

– ezt már az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, miután július harmadika és kilencedike közti volt a világszinten is rekordot döntött a hőmérő higanyszála, amit a kutatók szerint egyszerre okozott az emberi tevékenység következtében kialakult globális felmelegedés és az El Nino meteorológiai jelenség hatása. A múlt heti rekordokat megközelítő hőmérsékletet utoljára 2016 augusztusában mértek, amikor a világi szintű átlaghőmérséklet majdnem elérte a 17 fokot.