Jelentős, ötmillió forintos bírságot szabott ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy bányatársaságra.

Horváth Lilla
illusztráció, építkezés, bánya,
Szigorodtak a robbantás feltételei – képünk illusztráció.
Fotó: B. Horváth Lilla / Világgazdaság

A hatóság közleménye nem tartalmazza a megbüntetett vállalkozás nevét, amelyet a Világgazdaság érdeklődésére sem közöltek. Azt hangsúlyozták, ami a közleményben is áll: „a bányafelügyelet a szigorú szankcionálással is ösztönözni szeretné a bányavállalkozókat arra, hogy a jogi szabályozást maradéktalanul betartsák.” A vétkesről annyi derül ki a közleményből, hogy világörökségi területen működik, márpedig a 2023. március 15-én hatályba lépett SZTFH rendelet szerint világörökségi területen elsődlegesen kézi vagy gépi módszerrel lehet bányászni. 

Robbantani egy helyszínen és havonta csak egyszer szabad.

A bányavállalkozók 60 napot kaptak arra, hogy felkészüljenek az új szabályokra. Azonban, mint a hatósági ellenőrzés során kiderült, a bányavállalkozó a szabályokat megsértve, a felkészülési idő utáni első alkalommal két helyszínen is robbantott egy napon belül. Az a bányavállalkozó, aki nem akar hibázni a robbantásaival, itt olvashatja el a hatályos jogszabályokat.