Két év múlva, már 2025-től javasolja betiltani az Európai Bizottság, amely erről szóló határozatának megszületését a napokban jelentette be – idézte a Medicalonline a Transtelexet.

20220913 Kaposvár Elkezdődtek az iskolafogászati szűrések Kaposváron. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben a gyerekek nem vehettek részt vizsgálaton, ezért most különösen fontos, hogy a szakemberek ellenőrizzék a diákok fogsorát. A tapasztalatok szerint a fiatalok foga sokat romlott két év alatt.Képen: dr.  Katona Enikő fogorvos Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap 20220913 Kaposvár 

Elkezdődtek az iskolafogászati szűrések Kaposváron. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben a gyerekek nem vehettek részt vizsgálaton, ezért most különösen fontos, hogy a szakemberek ellenőrizzék a diákok fogsorát. A tapasztalatok szerint a fiatalok foga sokat romlott két év alatt.
Képen: dr.  Katona Enikő fogorvos 
Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Tizenöt év alattiak esetében az amalgám használata már évek óta tiltott.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az amalgámötvözet higanyt tartalmaz, amely veszélyes az élővilágra, ezért már jó pár éve eldőlt, hogy az anyag használatát betiltják. Az eredetileg 2030-tól tervezett uniós amalgámstop előbb is életbe léphet, amennyiben a döntéshozók támogatják a bizottság határozott javaslatát.

Az ókortól használt folyékony fém néhány évtizede került a viták kereszttüzébe. 

Nem lesz egyszerű mindenkit lemondatni róla, mert az ipari termelésben még most is fontos szerepet játszik

– emlékeztet az egészségügyi szakportál.

Hozzáteszik: nagyon fontos lenne megszabadulni tőle, mert a légkörben található higany szintje ma már 500 százalékkal, az óceánok vizének higanykoncentrációja pedig 200 százalékkal haladja meg a természetes szintet.

A higanyra nemrég még csodaszerként tekintettek, 

különböző formában a kozmetikai iparban, sőt, a gyógyászatban is használták, például szorulás esetén higanyt itattak a páciensekkel. 

Kozmetikumként és gyógyszerként már nem használják, viszont az iparban még mindig alkalmazzák a higanyt.

Az amalgámmal könnyű dolgozni, és a belőle készült tömés hosszú élettartamú. Veszélyt kétszer jelenthet a páciensekre: amikor beteszik és amikor kiveszik az amalgámtömést – mondta egy, a Trantlexnek nyilatkozó fogorvos.