Júniusban és júliusban is sokszor be kellett kapcsolni az Országos Jégkármérséklő Rendszer berendezéseit. A két hónap során országosan 129 alkalommal jelentettek várható jégesőt – írja a Szoljon. Április 15-én hatodik védekezési szezonját kezdte meg az Országos Jégkármérséklő Rendszer (Jéger), melyet 2018-ban épített ki és állított munkába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Fotó: Huszár Gábor

Az összesen 986 talajgenerátorból álló rendszert a kamara működteti, üzemeltetését az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból támogatja, szakmailag pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) segíti információkkal. 

A generátorokra nagy szükség volt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is a nyár első két hónapjában – mondta a lapnak Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei szervezetének elnöke. Júniusban az időjárás 8 napon tette szükségessé a talajgenerátorok üzemeltetését. A különböző helyen telepített generátorokat összesen 161 alkalommal kapcsolták be, és együttesen 775 órát üzemeltek. 

A teljes cikket a Szoljon oldalán olvashatják.

Kérdések és válaszok a jégkármérséklő rendszerről

Az elmúlt évtizedekben a jégeső hatalmas károkat okozott, az időjárás hazánkban is egyre szélsőségesebbé vált. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium együttműködésével 2018-ban kiépítette az Országos Jégkármérséklő Rendszert a gazdák termőföldjeinek, illetve egyéb vagyontárgyak megóvása érdekében. A négy telephelyen dolgozó üzemeltetési kolléga és a 986 generátorkezelő munkája nélkül a rendszer nem működhetne hatékonyan.