Nyilvánosságra hozta a júliusi foglalkoztatottsági adatokat az osztrák társadalombiztosító. Ebből kiderül, hogy a nyár közepén összesen 126 656 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában.

Ausztria tömegével szívja el a magyar munkaerőt. Fotó: Frank Yvette / Mediaworks

A foglalkoztatottsági statisztikákat havonta közli az osztrák szervezet, a júliusit még a múlt héten hozták nyilvánosságra. A 126 656 fős szám rendkívül magas, igaz, már egy hónappal korábban, júniusban is magas volt. Akkor 124 718 magyar dolgozót regisztráltak az osztrák piacon, ami majdnem egy Győr méretű (mintegy 132 ezer lakos) város lélekszámával egyezik meg. Ezt múlta felül tehát a júliusi adat:

egy hónap alatt még 1938 fő vállalt munkát Ausztriában.

A magyar munkaerő kiemelten kelendő a sógoroknál. Ilyen ütemű növekedést egyetlen másik nemzetnél sem mutattak ki. Sőt, a magyar munkavállalók számának gyarapodása megelőzi például az Ázsia (júniusban 84 304, júliusban 85 796, vagyis 1492 fős növekedés) vagy Afrika (júniusban 18 686, júliusban 19 184, vagyis 498 fős növekedés) egészből érkező újonnan betelepülőkét is. Ez persze nem csoda, hiszen tömegével van rá példa itthon, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak.

A tendenciából viszont legalább lassulás is kiolvasható. Májushoz képest ugyanis júniusra még plusz 5 123 magyar állampolgár jelent meg Ausztriában. A tavasz végén 119 595 főt ért el a hazai tábor, a nyár elején 124 718-at, a nyár közepén pedig 126 656-ot. Ebből látszik, hogy a növekedés intenzitása lanyhul. Ezt alapvetően a kinti mezőgazdasági munkák, illetve a nyári turisztikai szezon beindulása gerjesztette. Az Ausztriában társadalombiztosítással rendelkező magyarok száma júliusban érhetett a csúcs közelébe, ehhez képest az augusztus talán már nem hoz ezres nagyságrendű változást.

A magyar kolónia így is már a legnépesebb Ausztriában.

A 123 696 fős, ezzel második helyezett németnél háromezer fővel népesebb külföldi közösséget alkot. Jól mutatja, milyen tekintélyes létszám, hogy a harmadik románok csak 82 005 fővel vannak jelen az osztrák munkaerőpiacon. Júliusban egyébként összesen 1 004 925 fő külföldi állampolgár dolgozott Ausztriában, vagyis közülük majdnem pontosan minden nyolcadik magyar volt. Bécstől Stájerországig – Burgenlandról nem is beszélve – sok a magyar dolgozó. A legtöbben Alsó-Ausztriában keresik a kenyerüket, egészen pontosan 23 082-en.

Szomorú rekord: Ausztria piócaként szívja el a magyar munkaerőt – már Magyarország adja a legtöbb dolgozót az osztrákoknak

Ausztriában minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. Már egy Győr méretű város keresi a kenyerét az osztrákoknál.