Tizennégy szervezet hozta létre klaszter rendszerben a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fórumát, amelynek alapító okiratát ma írták alá a Fővám téri Nagycsarnokban. 

A tizennégy együttműködő piac és vásárcsarnok vezetője.
Fotó: Kallus György / VG

A politikamentes, tisztán szakmai együttműködésre szövetkezett tagok a szinergiák, az innováció kihasználásával új közös projektek indítását tűzték ki célul. Ennek keretében egymásra épülő programok megrendezését, termékcentrikus, időszakos országos események szervezését, szakmai konferenciák és közös kommunikációs megoldásokat terveznek.

Mindeddig a vásárcsarnokoknak, piacoknak nem volt ilyen jellegű szakmai szerveződése

– hangsúlyozta az esemény jelentőségét Földes Tamás, az ugyancsak alapító szervezet, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, az új együttműködés teremti meg a lehetőségét annak, hogy ennek a szektornak a szereplői a jövőben hatékonyan, összehangolt munkával jelenjenek meg a gazdasági életben, és kommunikáljanak, nemcsak az agrárium, az élelmiszeripar, valamint az élelmiszer-kiskereskedelem, de legfőképpen a vásárlók és a nagyközönség felé is.

A további csatlakozók előtt is nyitott fórum első közös projektje a Nyitott Piacok Napja – Piacok Éjszakája, amelyet szeptember 22-én kilenc vidéki és 16 budapesti piacon és vásárcsarnokban rendeznek meg.

Bejelentik az együttműködést. 
Fotó: Kallus György / VG

A hagyományteremtő céllal létrehozott program célja a piacozás, mint a tudatos és személyes vásárlás, illetve mint életérzés megismertetése és megszerettetése minél szélesebb körben mondta Polákovics Marietta a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója (képünkön bal szélen) a kezdeményezésről.

Az első nyitott piaci nap és éjszaka alkalmas lehet a fiatalok, a családosok megszólítására, bevonzására a piacokra, vásárcsarnokokba. Az esemény fókuszában a helyi termelők, kereskedők közvetlen összekapcsolása áll a lakossággal áll a fókuszban, akiket a nyílt nap keretében a vásárcsarnokok szakmai és építészeti érdekességekkel, valamint különböző kulturális programokkal is várnak – tudtuk meg.

Hiánypótló felmérésre is vállalkozik az új együttműködési fórum 

– tudta meg a Világgazdaság Földes Tamástól, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezetőjétől, aki lapunknak elmondta, egyelőre nincsenek reprezentatív adataik a piacok látogatóiról, a keresletről és a kínálatról, ami a fejlesztések alapja lesz.

Halpiac és virágpiac 

Megtudtuk azt is, hogy továbbra sincs helye Budapesten a tavaly télen megszűnt Szent László utcai virágpiac utódjának, ezért az ottani nagykereskedők szétszéledtek. Földes Tamás azonban továbbra is keresi a helyét egy új virágpiacnak, miközben egy tematikus halpiacnak is létjogosultságát látja Budapesten.