Cégvilág

Piacépítés nem piaci alapon

Több mint ötmilliárd forintból épül fel Újpest főterén a kulturális központot és mélygarázst is magában foglaló energiatakarékos piac és vásárcsarnok, amely nemcsak anyagi, hanem ökológiai szempontból is jelentős befektetés.

Nagyjából félidőnél tart a tavaly télen megkezdett és jövő nyárra megvalósuló újpesti projekt kivitelezése: sokat költenek rá, hogy majd kevésbe kerüljön, a tervezéskor kiemelten kezelték az innovatív megoldásokat. Az elmúlt harminc év legnagyobb újpesti beruházása ugyan már a sokadik a budapesti piackorszerűsítések sorában, de nem válik hátrányára, hogy nem elsőként készült el, ez ugyanis már ökológiai befektetésként valósul meg. A hatszintes, 20 ezer négyzetméteres épületet a szennyvíz hasznosításából nyert hővel fűtik, a környezetbarát rendszerre a szomszédos polgármesteri hivatal is rácsatlakozik, és más épületek rákötése is lehetséges.

A hulladékhőből nyert energia felhasználása mellett a hűtési költségek további csökkentéséről, illetve az optimális szellőztetőrendszerről is gondoskodtak az épület tervezői, ezért a nagy üvegfelületeket automatikus működtetésű árnyékolókkal látták el. A kerület saját fejlesztési forrásból finanszírozza az energiatakarékos, innovatív energetikai megoldásokkal felszerelt ingatlant, amely egy tető alatt két fontos közösségi térnek, a piacnak és a kulturális központnak is otthont ad, mindezt akadálymentesen.

Az olcsón üzemeltethető épületkomplexum az újpesti Szent István tér átfogó korszerűsítésének részeként készül el, megtérülési idejét nem igazán vizsgálták – kérdésünkre végül igen laza keretek közé, tíz-húsz évre tették –, ugyanis nem klasszikus piaci beruházás zajlik, hanem a városrész központi területének megújítása. A projektet olyan kisugárzó hatású városfejlesztési eszköznek szánják, amely jellemzően sehol nem tud magántőkéből megvalósulni, azt a települések többségében az önkormányzatok vállalták magukra. Az infrastrukturális fejlesztés része a beruházásnak, a finisre új üzlethelyiségek nyílnak, és egy promenád is helyet kap a felújított téren.

Az új piac és vásárcsarnok koncepciója sokáig érlelődött, az első tervek már 2010-ben elkészültek. Mindvégig fontos szempont volt, hogy a piac ne költözzön el a város főteréről, és az is, hogy ne kelljen bezárni az építkezés idejére, ehhez a helybeliek erősen ragaszkodtak – tájékoztatott Telek Zoltán, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az új épületben 52 üzlethelyiség, egy nagyobb élelmiszerbolt és csaknem 300 árusasztal kap helyet.

Beruházási körkép

Piacfelújításból és új piacépület, illetve vásárcsarnok építéséből gyakorlatilag minden évtizedre jutott nem is egy a rendszerváltás óta Budapesten. A Nagycsarnok, a Hold utcai piac vagy a Fény utcai,

a Fehérvári úti, illetve a Lehel téri csarnok egyaránt nagyszabású, költséges fejlesztések nyomán nyerte el mai formáját.

A sor hosszú, de még nem ért véget, további nagyszabású beruházásokról szólnak a következő évek is, a fővárosban és vidéken egyaránt, hogy csak a legfrissebb példát, Pécs hamarosan startoló nagy csarnoképítését említsük. A tavasszal induló építkezés nyomán egy több mint háromezer négyzetméteres épület áll majd üzembe a baranyai megyeszékhelyen. A hírek szerint az épület – amelyre már kétszer is tervpályázatot írtak ki – 2,5 milliárd forintból, a környék infrastrukturális fejlesztései 500 millió forintból készülnek el. Békásmegyer új piaca négymilliárd forintos beruházásból épül meg 2018-ra. Az újpestihez hasonlóan a környék rehabilitációját is jelentő munkálatok költségeihez a kormány egy őszi bejelentés szerint 3,5 milliárd forinttal járul hozzá. A III. kerület tízezer négyzetméteres vásárcsarnokában az őstermelők mellett 109 üzlet kap helyet.

Piacfelújításból és új piacépület, illetve vásárcsarnok építéséből gyakorlatilag minden évtizedre jutott nem is egy a rendszerváltás óta Budapesten. A Nagycsarnok, a Hold utcai piac vagy a Fény utcai,

a Fehérvári úti, illetve a Lehel téri csarnok egyaránt nagyszabású, költséges fejlesztések nyomán nyerte el mai formáját.

A sor hosszú, de még nem ért véget, további nagyszabású beruházásokról szólnak a következő évek is, a fővárosban és vidéken egyaránt, hogy csak a legfrissebb példát, Pécs hamarosan startoló nagy csarnoképítését említsük. A tavasszal induló építkezés nyomán egy több mint háromezer négyzetméteres épület áll majd üzembe a baranyai megyeszékhelyen. A hírek szerint az épület – amelyre már kétszer is tervpályázatot írtak ki – 2,5 milliárd forintból, a környék infrastrukturális fejlesztései 500 millió forintból készülnek el. Békásmegyer új piaca négymilliárd forintos beruházásból épül meg 2018-ra. Az újpestihez hasonlóan a környék rehabilitációját is jelentő munkálatok költségeihez a kormány egy őszi bejelentés szerint 3,5 milliárd forinttal járul hozzá. A III. kerület tízezer négyzetméteres vásárcsarnokában az őstermelők mellett 109 üzlet kap helyet. -->

újpesti projekt vásárcsarnok energiatakarékos piac
Kapcsolódó cikkek